Unatrag tri godine, po prvi puta u ljudskoj povijesti na svijetu je više pretilih nego neuhranjenih ljudi, a usprkos sve većoj svijesti o štetnosti prekomjerne težine, brojke i dalje rastu . Procjenjuje se kako su dvije trećine odraslih u EU pretili ili gojazni.
A upravo je temeljna istina mršavljenja glavni razlog zašto i mnogi koji se trude ne gube kilograme.
Kalorije se broje. Možda neki treneri i nutricinoisti ističu kako vi ne morate brojati kalorije, ali sasvim sigurno ne govore koako biste mogli jesti koliko hoćete, ističe dijetetičarka, nutricionistica Louise Parker.
Zamka prekomjernih kalorija
"Najčešća pogreška koju uočavamo je previše kalorija u prehrani. Ono što dodatno iznenađuje kako polovica ljudi uopće nije svjesna da jede previše" pojašnjava Parker te dodaje kako u pravilu krive "spor metabolizam" ili "loše gene".
S druge strane, Parker ističe kako razumije kako je lako pasti u zamku pretjeranih kalorija.
"Kod domaće hrane teško je pobrojati kalorije, a iz kupovne vreba čitav niz drugih opasnosti" upozarava.
Otkako su "eko", "zdravo" i "prirodno" postale pomodne, prehrambena industrija trudi se zalijepiti ih na sve što može(smije). To izaziva velij problem - tehnički gledano, i sol i šećer su prirodni, kao i čitav niz drugih tvari koje debljaju. No zbog etikete "prirodno" ljudi (svjesno ili ne) misle kako si smiju toga jesti više, ne obazirući se na kalorije.
No što s onim silnim mršavicama i mišićavim frajerima koje se hvale svojim obilnim #eatclean jelima na društvenim mrežama ?
"Slasno da, prirodno možda, ali dijetalno sigurno ne. Većina tih jela nije ništa skromnija os kolača moje bake i nije baš preporučljiv doručak ako želite izgledati kao djevojka ili muškarac na slici" ističe Parker. "Ono što ne možete vidjeti je da to ili nije pojela, ili radi kao osobni trener ili je u pitanju lik koji teško fizički radi osam sati na dan" objašnjava Parker.
Independent.co.uk/Magazin.hr