Evo zašto biste trebali izbjegavati češnjak iz Kine

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic

Češnjak povoljno djeluje na očuvanje cjelokupnog zdravlja, a još je bolje kada je domaće proizvodnje organskog podrijetla.

11.4.2018.
14:00
PIXSELL, Hrvoje Jelavic
VOYO logo

Veliki dio češnjaka koji se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak 80 posto. Zato postoji velika šansa da jedete baš taj češnjak, pogotovo ako ne obraćate pažnju na čitanje deklaracije.

Vjerojatno ste već čuli kako je baš taj češnjak poželjno izbjegavati, a evo i zašto. Kineski češnjak se šprica kemikalijama kako bi se spriječilo klijanje, izbjeljuje se klorom da bi postao bjelji i fumigiran je s metil bromidom kako bi se uništili insekti, piše Henry Bell iz udruge Australske industrije češnjaka, navodi Return To Now.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Metil brumid koji se koristi može u visokim dozama uzrokovati oštećenja dišnog sustava i središnjeg živčanog susutava. Prema UN-u, metil brumid je čak 60 puta opasniji od klora. Ali, to nije sve. "Neki uzgajivači češnjaka koriste otpadne vode iz kanalizacije kako bi oplodili svoje usjeve", rekao je Bell. Zato, sljedeći put u trgovini prilikom kupnje češnjaka, pažljivo ga pogledajte i pročitajte deklaraciju kako ne biste pojeli češnjak koji je uvezen iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo