Play ponuda

Evo kako vaš karakter određuje vašu debljinu

shimmer fallback

Brojna su istraživanja provedena o tome što sve utječe na debljanje ili mršavljenje. Donosimo vam popis raznih karaktera ljudi i kako oni utječu na održavanje tjelesne mase.

7.3.2014.
9:39
Play ponuda

Impulzivni

Borite li se s tjelesnom težinom vi ste najvjerojatnije osoba koja ne zna i ne može odgoditi užitak stoga jedete impulzivno. Uklonite iz svoje blizine hranu koja vas dovodi u napast poput grickalica i slatkiša.

Pouzdani

Vi spadate među dobre organizatore i nije vam se teško pridržavati režima prehrane ili redovitog vježbanja. No, to može biti dvosjekli mač. Naime, planiranje vas tjera da neprestano razmišljate o hrani i tu se krije opasnost da plan izmakne kontroli. Osmislite rutinu koja nije vezana isključivo za mršavljenje, ali uz koju ćete ipak gubiti kilograme. Primjerice, idete li na posao, siđite stanicu ili dvije prije iz tramvaja ili autobusa i taj dio propješačite.

Nagle promjene raspoloženja

Ukoliko ste emotivno razdražljivi, odnosno skloni naglim primjenama raspoloženja, vi gotovo sigurno hranom pokušavate otjerati negativne osjećaje ili se hranom nagradite kada ste dobro. Potrudite se prepoznati vlastite emocionalne uspone i padove i naučite se nositi s njima. Umjesto da navalite na hranu, nazovite prijateljicu ili vježbajte.

Introvertirani

Vi ste promišljeni, manje impulzivni i sposobni racionalno odlučivati. Znate se suzdržati, pa vam pravilan način prehrane i redovita tjelovježba ne predstavljaju prevelik problem. Savjet je da se unaprijed pripremite za situacije koje testiraju snagu volje. Na primjer, idete li na zabavu gdje će biti hrane, prije odlaska pojedite zdravu grickalicu kako se ondje ne biste prejedali nezdravim grickalicama.

Ekstrovertirani

Otvorena ste osoba i volite biti u centru pažnje zato je moguće da dođe do nakupljanja stresa što dovodi do povećane potrebe za hranom. Može se dogoditi da stvorite ovisnost o visokokaloričnoj i masnoj hrani.

Skloni ste samoosuđivanju

Imate snažnu negativnu reakciju na svaku svoju pogrešku. Osobe koje imaju dovoljno suosjećanja prema sebi samima, nastave dalje i trude se ne ponoviti pogrešku. Ako ste strogi prema sebi, prejedat ćete se. Počnite praštati sami sebi.

'Noćna ptica'

Budni ste do kasno u noć i u velikoj ste opasnosti od debljanja. Istraživanje je pokazalo kako osobe koje su budne do četiri ujutro pojedu čak 550 dodatnih kalorija upravo tijekom tih noćnih sati. Osim toga tada im više odgovara masna hrana.

Ranoranilac

Budite se rano ujutro i vaš bioritam je ispravan stoga niste u opasnosti od debljanja.

Egocentrik

Previše ste usredotočeni sami na sebe što je dobro ako želite smršavjeti. Vaši interesi su vam na prvom mjestu, a imate i jaku snagu volje.

Prilagodljivi ste

Prema statistikama, vi ste opušteni i prilagodljivi, pa ste i mršaviji od živčanih osoba. Međutim, zbog straha da ćete iznevjeriti druge ljude skloni ste biti pod pritiskom i stresom. To može loše utjecati na gubitak kilograma jer je iskušenjima teže odoljeti kada ste pod stresom.

Play ponuda
Play ponuda