Mnogima je poznato da ocat ima blagotvorno djelovanje na zdravlje, a studije su pokazale da čak i mala količina octa može značajno utjecati na naše zdravlje, piše Journal of Nutrition, Metabolic Diseases and Dietetics.
Samo dvije čajne žličice octa, što je otprilike 10 g, kod zdravih osoba mogu učinkovito regulirati postprandijalnu glikemiju. Postprandijalna glikemija je količina glukoze u krvi izmjerena 2 sata nakon obroka. Postprandijalna hiperglikemija može dovesti do razvitka dijabetesa, a povezuje se i s rizikom od infarkta miokarda.
Bolje tijekom obroka
Učinak octa je bio izraženiji ako se uzimao tijekom obroka. Ipak, ocat nije pokazao djelovanje ukoliko se konzumirani obrok sastojao od jednostavnih šećera (npr. glukoza i fruktoza). Naime, aktivnost octa u smanjenju šećera u krvi povezana je s probavom složenih ugljikohidrata.
Jabučni ocat je posebno hvaljen jer jača imunitet, pomaže potrošiti koju kaloriju više i pomaže kod poteškoća s kožom. Osim toga, pomaže i kod infekcija sinusa, akni, visokog kolesterola, kroničnog umora, kandidoze, žgaravice, upale grla, kontaktnog dermatitisa te artritisa.
http://www.vitamini.hr/