Sjajna za život

DOBRA PREHRANA I VELIK BROJ LIJEČNIKA: Evo u koju zemlju trebate preseliti želite li živjeti dulje

Jednostavno, ako želite živjeti što dulje – preselite se u Italiju.

Ova mediteranska država okružena s pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svijetu po Bloombergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje.

Tako beba rođena u Italiji može očekivati da će živjeti do osamdesetih. U međuvremenu, 4.500km južnije u Sierra Leoneu prosjećno će sada rađeno dijete umrijeti sa 52 godine starosti, piše The Independent.

Zaostala u (gospodarskom) razvoju

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama svijeta, njen rast stagnira već desetljećima, gotovo 40% mladih su nezaposleni te ju tereti i jedan od najviših dugova u odnosu na veličinu njenog gospodarstva.

No unatoč tome Talijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji svi pate od višeg krvnog tlaka i kolesterola te većeg broja psihičkih problema.

Italija kao prvo ima i “višak doktora”, kaže Tom Kenyon, liječnik i direktor globalne zdravstvene organizacije Project Hope. Čak je i jedna od najpopularnijih i najduže emitiranih TV emisija u Italiji ‘Doktor u obitelji’.

Talijanska kuhinja ima veliku zaslugu za dobro zdravlje nacijeFoto: minoandriani/Thinkstock

Zatim je tu i mediteranska prehrana, bogata povrćem i djevičanskim maslinovim uljem.

Objavljena je svjetska lista najzdravijih država, Hrvatska bi mogla stajati i bolje

Nisu sve najrazvijenije najzdravije

Svaka je država u indeksu ocijenjena na temelju varijabli kao što su očekivano trajanje života, uzroci smrti i zdravstveni rizici, poput visokog krvnog tlaka, duhana, neishranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Island, Švicarska, Singapur i Australija čine ostatak prvih pet najzdravijih država po ovome indeksu.

No ni razvijeni svijet nije bez opasnosti, a među prvima je pretilost, što se posebno vidi na primjeru SAD-a, koji je zbog 67.3% stanovništva s pretjeranom tjelesnom težinom završio na 34. mjestu, odmah iznad Hrvatske.

Povratak na Net.hr