DIVNE VIJESTI: / Odličan razlog da navalite na vino i tamnu čokoladu

Image

Crno vino i tamna čokolada mogu pomoći usporiti učinke Alzheimerove bolesti, otkrili su znanstvenici.

29.7.2016.
10:59
Giphy

Resveratrol je spoj koji se nalazi u kao što su crvenom grožđu, crnom vinu, malinama i tamnoj čokoladi, piše Daily Mail. Novo istraživanje pokazalo je da ovaj sastojak usporava mentalno propadanje kod pacijenata koji boluju od Alzheimera.

Stručnjaci s Medicinskog centra Univerziteta Georgetown pretpostavljaju da resveratrol smanjuje sposobnost štetnih imunih molekula da prodru u tkivo mozga. Alzheimer uzrokuje upalu koja oštećuje mozak.

Vjeruje se da je šteta uzrokovana nakupljanjem abnormalnih proteina koji oštećuju i uništavaju neurone. Nova studija sugerira da imune molekule mogu uzrokovati upalu u krvi koja dođe do mozga kroz krvno-moždanu barijeru. Ali resveratrol jača tu barijeru i smanjuje razinu proteina koji je probijaju. Samim time zaustavljaju štetne upaljene molekule da uđu u tkivo mozga.

shimmer fallback
shimmer fallback

U istraživanju su korištene specifične molekule iz cerebrospinalne tekućine koje su uzete od ispitanika koji imaju potvrđenu Alzheimerovu bolest. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, njih 19 je koristilo placebo, a 19 ih je godinu dana tretirano resveratrolom u količini jednakoj koju sadrži 1.000 boca crvenog vina. Pacijenti koji su koristili resveratrol su imali za 50 posto manje proteina koji probijaju krvno-moždanu barijeru.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali