Dijetalne namirnice koje vam mogu ozbiljno ugroziti život

Ako ne živite na pustom otoku, svjesni ste toga koliko su dijetalna gazirana pića loša za vas.

29.10.2014.
6:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neka istraživanja tvrde da umjetni zaslađivači mogu uzrokovati rak, no budući da su brojna istraživanja provedena na miševima, a ne ljudima; da zaključke izvode iz promatranja, a ne kliničkih eksperimenata; te da testiranja vrše na nerealistično velikim količinama umjetnih sladila, nisu dovoljno dobar dokaz kako bi se gazirana pića ili umjetni zaslađivači u potpunosti povukli s polica prodavaonica.

Najnovija istraživanja, objavljena u časopisu 'Nature', proučavala su kako ti zaslađivači utječu na metabolizam, a rezultati su pokazali da mogu uzrokovati intoleranciju na glukozu, što je prvi znak razvoja dijabetesa tipa 2, te je povezan s pretilošću i povećanom smrtnošću.

Znanstvenici vjeruju da zato što naše tijelo ne može apsorbirati umjetne zaslađivače, oni utječu na više bakterija u želucu, kako one prolaze kroz tijelo. Na kraju, prevare vaše tijelo da ono misli kako se predoziralo sa šećerom, što kompromitira mogućnost vašeg tijela da regulira razinu šećera u krvi i dovodi do metaboličke bolesti koja može biti fatalna.

Iako ovi rezultati mogu prestraviti sve koji konzumiraju dijetalne napitke ili jedu hranu koja sadrži umjetnu zamjenu za šećer, stručnjaci napominju da njihova otkrića nisu potpuna i da je potrebno izvršiti daljnja istraživanja kako bi se mogao izreći konačan sud u pogledu umjetnih zaslađivača. No svejedno nije loše da barem ograničite unos umjetnih zaslađivača u prehrani, te se prebacite s dijetalnih napitaka na vodu, a za zaslađivanje hrane koristite prirodne zaslađivače kao što su med, stevija ili sirup od agave.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali