Tim američkih znanstvenika tvrdi da je u zemljama s visokom potrošnjom kukuruznog sirupa bogatog fruktozom stopa dijabetesa tipa 2 za 20% veća u usporedbi sa zemljama u kojoj se spomenuti zaslađivač ne koristi.
Isto istraživanje je također pokazalo da je uporaba kukuruznog sirupa bogatog fruktozom (HFCS) nezavisni čimbenik porasta učestalosti dijabetesa, odnosno ne ovisi čak ni o ukupnom unosu šećera ili o stopi pretilosti.
Tijekom studije su analizirali podatke o dostupnosti kukuruznog sirupa bogatog fruktozom u 42 zemlje, te uočili da 8% osoba u zemljama s visokim unosom sirupa ima dijabetes tipa 2, u odnosu na 6,7% oboljelih od dijabetesa tipa 2 u zemljama gdje se ovaj zaslađivač ne koristi.
Zemlja s najvišom konzumacijom kukuruznog sirupa po glavi stanovnika su SAD, zatim Mađarska, Kanada, Slovačka, Bugarska, Belgija, Argentina, Koreja, Japan i Meksiko.