Opreza nikad dosta
Kod predijabetesa šećer se nakuplja u krvotoku. Visoki šećer u krvi nastaje kada vam gušterača ne daje dovoljno inzulina ili vaše stanice postaju otporne na djelovanje inzulina ili oboje. Između ostalih komplikacija, predijabetes predstavlja veći rizik za moždani udar, srčane bolesti i dijabetesa tipa 2.
(Foto: Pexels)
Dolazi s nizom neugodnih nuspojava: umor, žudnja za šećerom i ugljikohidratima, debljanje, glavobolje, problemi u koncentraciji, promjene raspoloženja ili nervoza, suha koža, prekomjerna žeđ, česta peckanja, zamagljen vid i oštećenja živaca ili trnci.
Kako prirodno sniziti razinu šećera?
Vaš prvi korak prema uravnoteženoj razini šećera u krvi: odbacivanje (većine) procesuirane hrane i fokusiranje na visokokvalitetnu cjelovitu hranu poput povrća, voća, integralnih žitarica, graha, orašastih plodova, sjemenki i kvalitetnog mesa i ribe.
(Foto: Thinkstock)
Mnoge prerađene namirnice sadrže puno šećera, rafiniranih žitarica i ugljikohidrata, te umjetnih sastojaka i aroma, a male količine vlakana i proteina koji stabiliziraju šećer u krvi. Naravno, ako ne možete odmah izbjegavati sve proizvode, krenite polako.
Konzumirajte vlakna
Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera, što znači da ćete doživjeti sporiji porast razine šećera u krvi nakon obroka. Vlakna su također povezana s smanjenim rizikom od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa. Dobri izvori vlakana uključuju lisnato zeleno povrće, brokula, artičoke, maline, kruške, grah, leća, grašak, avokado, sjemenke bundeve i zobene pahuljice.
(Foto: Thinkstock)
Zdrave masnoće
Kao vlakna i bjelančevine i masnoće su važne za razinu šećera. U stvari, nezasićene masnoće su posebno povezane s poboljšanom inzulinskom rezistencijom. Samo pazite da izbjegavate rafinirane masti, uključujući transmasti i prerađena biljna ulja. Izvori kvalitetnih masti koje treba razmotriti dodavanjem prehrani uključuju: orašaste plodove, maslinovo ullje, kokosovo ulje, avokado i masne ribe poput lososa.
(Foto: Pexels)
Smanjite ugljikohidrate
Snižavanje ukupnog unosa ugljikohidrata također je važno za uravnoteženi šećer u krvi, ali ne morate ih u potpunosti izbaciti. Jednostavno zamijenite rafinirane ugljikohidrate poput kruha i tjestenina od bijelog brašna te slatkiše. Uključite proizvode od cjelovitih žitarica i voće koje sadrže niz vitamina, minerala i antioksidanata koji su neophodni za zdravlje.
(Foto: Pexels)
Jedite veće obroke ranije u danu
Kasna večera najgori je neprijatelj šećera u krvi. To je zato što naša tijela postaju otpornija na inzulin kako dan prolazi, pa će obrok koji jedete navečer uzrokovati veći porast šećera u krvi od obroka koji jedete ujutro. Zbog toga mnogi stručnjaci za prehranu savjetuju da veće obroke konzumirate ranije tijekom dana.
(Foto: Thinstockphotos.com/arhiva)
Spavajte više, smanjite stres
I nedostatak sna i stres mogu uzrokovati povišenu razinu hormona stresa kortizola, koji podiže šećer u krvi. Cilj je sedam do devet sati sna po noći i usvojite navike oslobađanja od stresa, poput vježbanja ili joge. Jedno je istraživanje pokazalo da su studenti koji su meditirali i vježbali jogu imali niže razine šećera u krvi nakon obroka.
(Foto: Pexels)
Vježbajte redovito
Vašim mišićima je potrebna glukoza u krvi za gorivo, što znači da kada vježbate pomažete premještanju šećera iz krvotoka u mišiće gdje se zatim sagorijeva.
(Foto: Pexels)
Veliki unos tekućine
Voda za piće pomaže vam da bubrezi izbace višak šećera u krvi putem urina. Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi koji su popili više vode imaju manji rizik od razvoja hiperglikemije (visokog šećera u krvi).
(Foto: Pexels)