Budite svjesni rizika, ali ne izbjegavajte tu hranu. Ove namirnice su svuda i i sastavni su dio zdrave prehrane -istice Sarah Klein iz americkog zavoda za javno zdravstvo.
1. Zeleno lisnato povrce
U deset godina, povrce poput spinata i zelene salate samo u SAD-u je odgovorno za 262 epidemija, pokazuju statistike njihovog Agencije za hranu i lijekove. Najveci problem je sto se cesto jedu sirova. Kako biste smanjili rizik, osim temeljitog pranja listova, dobro operite ruke dok baratate njima, osobito ako ste prije pripremali meso. Pripremajuci salatu, ostavite ju da barem 15 minuta odstoji samo u octu koji ubija bakterije i eventualne nametnike. Poslije ocijedite eventualni visak, ako vam je salata prekisela. Mozda lisce nece biti toliko hrskavo, ali ce biti sigurnije.
2. Jaja
Najcesci su uzrok salmonele. Osobito ako niste sigurni u njihovo podrijetlo i uvjete skladistenja i transporta, izbjegavajte sve sirove varijante. Domace majoneze, tiramisu i slicna jela osobito su opasna ljeti.
3. Meso
Svake godine samo u SAD-u prijavi se 3300 slucajeva trovanja mesom. Najopasnija je piletina, a mljevena govedina na nezavidnom drugom mjestu zahvaljujuci opasnom soju E. Coli. Zato je bez obzira na smrzavanje, svo meso najsigurnije tretirati kao zarazeno i ne riskirati. Temeljito ga termicki obradite, ruke perite i prije i poslije pripreme, a ocistite i sve povrsine na kojima se pripremalo.
4. Tuna
Ako je nakon ulova stavljena na temperaturu visu od 16 stupnjeva, tuna otpusta scombrotoksin koji izaziva glavobolje, crvenilo i grceve. Sto je jos gore, ovaj toksin se nemoze unistiti kuhanjem. Zato je jedini i najbolji nacin prevencije dobro istraziti podrijetlo, odnosno ako ste sigurni od koga ju kupujete.
5. Skoljke
Hrane se filtrirajuci more pa ako su rasle u zagadenom okolisu, i one ce pokupiti sve toksine,. Osim toga, ako su sirove mogu prenijeti norovirus koji izaziva teske probavne smetnje i bakteriju Vibrio vulnificius koja izaziva slabost, povracanje i proljev.
6. Krumpir
Sam po sebi, krumpir je bezopasan, ne nosi bakterije i viruse a jede se temeljito kuhan, pecen ili przen. No kod na krumpir salatu su lako mogu prenijeti virusi i bakterije s mesa ili drugog povrca pa je vazno obratiti vise pozornosti kod pripreme. U SAD-u su zabiljezene zaraze listeriom, salmonelom i E. Coli upravo s krumpir – salata.
7. Sir
Dok su za vecinu trovanja drugom hranom krivi restorani, kantine i ostale velike kuhinje, trovanja sirom su cesca u domu. Moze biti zarazen salmonelom i listerijom koja moze izazvati pobacaj. Glavno pravilo – sto je sir tvrdi to je i sigurniji, a trudnice bi svakako trebale izbjegavati fetu, brie, camembert i sve sirove s plemenitom plijesni.
8. Rajcica
Zelena salata i rajcica cesto na sebi imaju bakterije ili druge stetnike, no mozete ih se rijesiti i sprijeciti da se razmnozavaju. Drzite rajcice odvojeno od ostalih namirnica, prije pripreme prvo temeljito operite ruke pod toplom vodom, a potom rajcice pod hladnom.
9. Dinja i lubenica
Ne sadrze bakterije, ali problem je u kori. Dok ju rezete, bakterije unosite u unutrasnjost koju potom jedete sirovu. - Preporucujemo da prvo temeljito isperete i izribate koru – istice Klein.