Problem je u enzimima Kad popijete čašu mlijeka ili pojedete sir, probavni enzim laktaza pomaže tijelu da probavi laktozu. No, kad nemate dovoljno enzima laktaze, događa se intolerancija na laktozu.
Otiđite kod doktora Neke bolesti imaju slične simptome poput intolerancije na laktozu, stoga je najbolje provjeriti kod doktora koji je izvor vaših problema. Testovi disanja i stolica mogu potvrditi dijagnozu.
Nemaju svi simptome Neprobavljena laktoza može izazvati širok spektar simptoma u roku od dva sata nakon konzumiranja mliječnih proizvoda – nadutost, mučnina, bol u trbuhu i proljev. Međutim, možete imati i intoleranciju na laktozu, a da uopće nemate simptome.
Većina s godinama postaje intolerantna na laktozu Većina ljudi koja je intolerantna na laktozu gubi sposobnost probavljanja mlijeka između druge i 12. godine, iako ne osjeti simptome sve do adolescencije ili čak i kasnije.
To je dosta čest poremećaj Čak 65 posto ljudi diljem svijeta ima neki oblik intolerancije na laktozu.
To nije alergija Alergija na mlijeko je rjeđa i opasnija. Simptomi su najčešće teško disanje, svrbež očiju i osip. Ljudi koji su alergični na mlijeko moraju potpuno izbjegavati mliječne proizvode.
Ne morate izbjegavati sve mliječne proizvode Za razliku od onih koji su alergični, većina ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu može popiti pola čaše mlijeka bez da ima simptome. Ostali mliječni proizvodi, poput jogurta i tvrdih sireva, imaju manje razine laktoze pa ih je i lakše probaviti.
Laktoza se pojavljuje i tamo gdje je ne očekujete Mlijeko i mliječni proizvodi se dodaju različitoj prerađenoj hrani, poput pekarskih proizvoda, žitarica i bombona. Čitajte deklaracije i izbjegavajte proizvode koje sadrže sirutku i mlijeko u prahu ako vam smetaju u probavi.
Promjene u prehrani mogu olakšati simptome Počnite s malim količinama mliječnih proizvoda i vidite možete li s vremenom povećati njihov unos. Postoji i mlijeko bez laktoze i sa smanjenom količinom laktoze, a možete probati i sojino mlijeko i druge zamjene za mlijeko.
Pripazite na kalcij Jedite druge izvore kalcija i vitamina D, poput zelenog povrća i žumanjaka, savjetuje msn.com.