Debljate se i rastu vam grudi: Evo kako se mjesečnica poigrava sa ženama

Image
Foto: giphy.com

Većina žena osjeća nadutost i težinu tijekom mjesečnice.

14.1.2017.
9:45
giphy.com
Play logo

Evo kako se menstruacija može poigravati s va��im kilogramima!

Tekućina

Ženski spolni hormon estrogen postiže najvišu razinu pred kraj menstrualnog ciklusa, netom prije početka menstruacije. Visoka razina estrogena može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu zbog čega se možete osjećati naduto te primijetiti da vaga pokazuje veću brojku zbog viška vode u tijelu. Dobra je vijest da razina estrogena padne kada krene menstrualno krvarenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Progesteron

Drugi hormon koji vas može 'zezati' je progesteron. Razina progesterona poraste u drugoj polovici menstrualnog ciklusa što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljivost grudi i dobivanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog 'navale' progesterona tijelo izvlači tekućinu iz krvnih žila te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe razina progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kalorična hrana

Tijekom menstruacije žene najčešće žude za teškom i slatkom hranom. Na žalost, upravo biste takvu hranu trebali izbjegavati tih dana u mjesecu. Naime, grickalice i jednostavni ugljikohidrati, poput slatkiša, dodatno pospješuju zadržavanje tekućine.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kilogrami se mogu zadržati i nakon mjesečnice

Pretjerate li s kaloričnom hranom moguće da će se koji kilogram viška zadržati i nakon što menstruacija završi. Kako biste umanjili štetu pazite da tih dana u mjesecu unosite dovoljno tekućine, jedete nemasne bjelančevine poput grčkog jogurta, te da jedete razumno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

Preskačete vježbanje

Tijekom mjesečnice osjećate se naduto, umorno i lijeno. I to je potpuno razumljivo. Vježbanje vam je možda zadnje na pameti, ali kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mjesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšat će grčeve. Ipak, ukoliko se ne osjećate sposobni za tjelovježbu, ne morate zbog toga osjećati grižnju savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo