Play ponuda

Darovanjem organa u četiri dana spasili 19 života

shimmer fallback
16.4.2010.
22:03
Play ponuda

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvijestilo je o povećanju broja transplantacija u prvom tromjesečju ove godine. Posljedica je to uspješne suradnje bolnica u prijavi mogućih darivatelja organa te veće sklonosti obitelji umrlih da prihvate darivanje organa i u najtežim trenucima iskažu plemenitost i solidarnost prema drugima koji su u nevolji.

Svijest građana o darivanju organa u Hrvatskoj je na visokoj razini pa su svi transplantacijski centri prošli vikend proveli radno - sudjelujući u 19 transplantacija u samo 5 dana.

Naime od petka 9. travnja do srijede 14. travnja realiziran je rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj. Gotovo istovremeno u 5 hrvatskih bolnica ( Klinički bolnički centri u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Klinička bolnica Sestre milosrdnice, te Opća bolnica Dubrovnik ) umrle osobe detektirane su kao mogući darivatelji organa, te su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskih centara.

Zahvaljujući plemenitim odlukama obiteljima umrlih osoba i visokoj svijesti o darivanju organa spašeno je čak 19 ljudskih života, te je tijekom 4 dana izvršen rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj. Ukupno 18 osoba je dobilo priliku za novi ili bolji život - 9 osoba je dobilo bubreg, 3 osobe srce, 4 jetru, a po jedna pluća i gušteraču, te jedna gušteraču i bubreg.

15 organa presađeno je hrvatskim pacijentima, dok su 4 organa poslana u Eurotransplant (Njemačka i Austrija). Od toga, jednom našem pacijentu gušterača i bubreg stigli su iz Slovenije, te mu je u srijedu 14. travnja uspješno izvršena multiorganska transplantacija u KB Merkur.

U prvom tromjesečju ove godine realizirano je povećanje od čak 25% broja donora u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (30 naspram 24 donora), porast broja bubrega za presađivanje (29 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine), kao i broja doniranih jetri (27 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine).

Kao posljedica povećanog broja donora te presađenih organa došlo je do smanjenja listi čekanja za presađivanje organa za 14%, tako danas u Republici Hrvatskoj na bubrege čeka 293 pacijenata, u odnosu na lanjskih 334.

Prethodni članci:

arti-201004160585006

Play ponuda
Play ponuda