Jeste li znali da danjom svjetlošću možete riješiti probleme poput debljine i kardiovaskularnih bolesti?

Image
Foto: Thinkstock, oatawa

Nova istraživanja pokazuju kako veće izlaganje sunčevoj svjetlosti smanjuje rizik od prekomjerne tjelesne težine

16.4.2017.
8:00
Thinkstock, oatawa
VOYO logo

Jutra su puna neprihvaćanja svijeta oko sebe. Ne želimo prihvatiti da budilica iritantno zvoni, da vrijeme tako brzo prolazi, da idemo na posao, da je došao onaj dan koji se nekad zvao 'od ponedjeljka', da imamo toliko godina... Jutra znaju biti zastrašujuća. Sad zamislite da vam netko još širom otvori prozore, odmakne zavjese i glasno zaključi kako je to dobro za vaš metabolizam. Tek tada bi vam dan započeo loše, a ne bi se bolje proveo ni onaj koji je režirao ovakvo buđenje.

Image
Foto: Thinkstock, BrianAJackson

Ipak, istraživanja su dokazala da je svjetlost prijatelj vašeg metabolizma. Osobe koje se ujutro ponašaju kao zombiji i gledaju gdje bi se sakrili od danjeg svjetla imaju veće sklonosti debljanju. Pa iako ne možemo mrak okriviti za lijenost on svakako pridonosi cijelom tom letargičnom načinu života u kojem se skrivamo od sebe samih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže znanost?

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 54 ispitanika pokušala se dokazati veza između čovjekovog izlaganja svjetlosti, sna i indeksa tjelesne mase (BMI). Istraživanje je iznjedrilo nekoliko novih saznanja. Pokazalo se da su ljudi koji više vremena provode na danjem (prirodnom) svjetlu imaju manji indeks tjelesne mase od onih koji manje vremena provode na danjem svjetlu. Također, izlaganje sunčevoj svjetlosti utječe i na naš 'unutarnji sat', a time i na san. Sve to povlači pitanje razine energije, gladi i rada metabolizma. Ako ujutro osim što probudite mozak probudite i tijelo ono će vam biti na tome zahvalno jer će vas simultano pratiti kroz dan.

Image
Foto: Thinkstock, airdone

Mrak kao nikotin

Iako izgleda nevjerojatno, istraživanje je pokazalo da manjak izlaganja sunčevoj odnosno prirodnoj svjetlosti može imati iste posljedice kao pušenje. Ova teza se 30 godina testirala na Sveučilištu u Stocholmu. Istraživači su u tom vremenskom periodu pratili navike čak 30 tisuća žena iz Švedske. Pokazalo se da su one ispitanice koje su više vremena provodile na danjem svjetlu imale manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od kojih češto obolijevaju pušači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što pozitivno utječe na fizičko zdravlje, svjetlost je dobra i za pozitivne misli. Sad ćete već teško pronaći opravdanje za jutarnje njurganje. Umjesto toga, širom otvorite prozore, upalite radio i neka vaš dan započne uz mirise i okuse proljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo