uslast! /

Danas je Dan cheesecakea: Častimo vas receptima i zanimljivim činjenicama o ovom popularnom kolaču

Image
Foto: Pexels

Svijetom se proširila američka inačica slasnog kolača, no zemlja iz koje potječe tisućama kilometara je daleko od New Yorka. Kliknite SLJEDEĆA

30.7.2019.
10:52
Pexels
VOYO logo

Naša verzija cheesecakea

Sastojci za biskvit:

  • 150 grama keksa
  • 110 grama maslaca
  • dvije žlice šećera

Sastojci za kremu

  • 3 jaja
  • pola kilograma svježeg sira
  • 120 grama šećera
  • korica limuna i sok od pola limuna

Preljev

  • 2 kisela vrhnja
  • 2 vanilin šećera

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što prionete poslu, maslac, jaja i sir izvadite iz hladnjaka i ostavite da dostignu sobnu temperaturu. Većina kolača, osobito ona od tijesta, vole ovakav "tretman", a i vašim prstićima će biti ugodnije raditi s nečim što nije ledeno.

Pećnicu zagrijte na 175 Celzijevih stupnjeva.

Usitnite kekse. Mi ih stavimo u krpu pa preko njih nekoliko puta prijeđemo valjkom (ako nemate valjak, poslužit će i staklena boca). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne morate biti prerevni pa kekse pretvoriti u prah. Neka ostanu komadići. Sada ih stavite u posudu, dodajte tri žlice šećera i maslac pa sve skupa gnječite rukama dok se maslac ne otopi.

Kalup namastite i u njega utisnite kekse. Stavite u pećnicu na 5-10 minuta.

U međuvremenu izmutite jaja sa sirom, šećerom, sokom od limuna i limunovom koricom pa izlijte na biskvit od keksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite 20 minuta, ugasite potom pećnicu i ostavite kolač u njoj još 45 minuta. Ne otvarajte pećnicu. 

Dok se kolač "odmara" vi počistite kuhinju i kratko izmutite dva kisela vrhnja s dva vanilin šećera. Ne morate ih mutiti miskerom, dovoljno će biti izmiješati žlicom. Smjesu izlijte na kolač i upalite pećnicu ponovno na 175 Celzijevih stupnjeva i pecite još 5-10 minuta pa ugasite.

Odškrinite vrata pećnice i ostavite kolač u njoj da se ohladi. Nemojte se prestrašiti ako je vrhnje u tekućem stanju. Stisnut će se kad se ohladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolač potom prebacite u hladnjak ili poslužite odmah. Većina će se složiti da je bolji idući dan, dobro ohlađen. 

P.S. Ako želite laganiju i prozračniju teksturu kreme, posebno izmutite bjelanjke pa ih umiješajte u smjesu te dodajte jedan sirni namaz od 100 grama. No, vidjet ćete da to nije potrebno i da je cheesecake odličan kad ne rastavljate "što Bog sjedini", u ovom slučaju to je jaje, i ne dodajete nikakve namaze.

Ako ga budete pekli u okruglom kalupu, zvat ćete ga torta i on će zaista zasluženo nositi taj naziv jer će izgledati elegantno, osobito ako mu nataknete 'štiklu', odnosno poslužite ga na stalku za torte. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

8/8
savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LIJEČNICI U ŠOKU /

Zbog kontroverzne dijete jako mu je skočio kolesterol: 'Pojavile se i kvržice na rukama'

Još iz rubrike