Slatko na državnoj razini
Iako je prema nekim istraživanjima utorak najdepresivniji dan u tjednu, ovaj to zasigurno neće biti jer ćemo ga zasladiti jednim od najpopularnijih kolača. Danas Amerikanci slave Nacionalni dan cheesecakea. Svaki povod za slavlje je dobrodošao pa ćemo im se pridružiti.
Od Grčke do Amerike
Amerikanci ga smatraju svojom nacionalnom slasticom i svjetski je postala popularna baš njujorška inačica kolača od sira, no domovina cheesecakea je antička Grčka, preciznije otok Samos, 2000 godina prije Krista.
Kolač od sira posluživao se kao svadbena torta, a jeli su ga i sudionici prvih Olimpijskih igara 776. prije Krista. U antički cheesecake išli su med, sir, brašno i pšenica, a jaja su dodali Rimljani nakon što su osvojili Grčku.
(FOTO: Pexels)
Vježbom do savršenstva
Tek će u 18. stoljeću kolač od sira početi nalikovati na ono što danas zovemo cheesecake. Naime, Europljani su tada umjesto kvasca u kolačima i kruhu počeli koristiti tučeno jaje, zahvaljujući kojem je okus kvasca nestao iz kolača te je on postao prava poslastica.
(FOTO: Pexels)
Nova era cheesecakea
U SAD su ga početkom prošlog stoljeća donijeli europski migranti i udomaćio s, štoviše postao je toliko popularan da ima i svoj dan.
Dan za kolače
Ako vam treba povod za napraviti cheesecake (iako smatramo da je on sam po sebi dovoljan povod), danas je pravi trenutak za to. Obilježite i vi Dan cheesecakea, a mi vam donosimo nekoliko recepata za omiljeni kolač od sira.
(FOTO: Pexels)
Recept učenika Učiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu
Podloga:
- 225 g glatkog brašna
- 75 g šećera u prahu
- 150 g Zvijezda stolnog s maslacem
- 2 žutanjka
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g Zvijezda stolnog
Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga promiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žutanjke i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori. Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim i peći na 180 stupnjeva dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati stolnim margarinom . Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći na 200 stupnjeva - 5 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.
Krema od sira:
- 500 g sira
- 4 jaja
- 100 g šećera
- sok jednog limuna
- 2 vanilin šećera
Odvojiti bjelanjak od žutanjka. Bjelanjak pomiješati sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žutanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom. Dodati snijeg od bjelanjaka i sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu podlogu.
Podlogu vratiti u pećnicu i peći oko 20 minuta na 170 stupnjeva.
Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu pećnicu.
Tortu ohladiti preko noći.
(FOTO: Pexels)
Američka verzija cheesecakea
U videu je recept za njujorški cheesecake po kojem je ovaj kolač postao svjetski popularan. Za kalup promjera 18 centimetara treba vam:
Biskvit
- 120 grama keksa
- 60 grama otpoljenog maslaca
Krema
- 400 grama kremastog sira
- 120 grama šećera
- 200 grama kiselog vrhnja
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 2 žličice gustina
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 limunovog soka
Peći na 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta pa smanjiti temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i peći još 30 minuta. Isključiti pećnicu i ostaviti kolač još sat vremena u njoj, potom ga staviti na hlađenje.
Preljev:
Zamrznuto voće pomiješati sa šećerom i staviti u mikrovalnu na 4 minute, potom ga izgnječiti kroz cjediljku te preljevom koji ste dobili preliti kolač.
Naša verzija cheesecakea
Sastojci za biskvit:
- 150 grama keksa
- 110 grama maslaca
- dvije žlice šećera
Sastojci za kremu
- 3 jaja
- pola kilograma svježeg sira
- 120 grama šećera
- korica limuna i sok od pola limuna
Preljev
- 2 kisela vrhnja
- 2 vanilin šećera
Postupak:
Prije nego što prionete poslu, maslac, jaja i sir izvadite iz hladnjaka i ostavite da dostignu sobnu temperaturu. Većina kolača, osobito ona od tijesta, vole ovakav "tretman", a i vašim prstićima će biti ugodnije raditi s nečim što nije ledeno.
Pećnicu zagrijte na 175 Celzijevih stupnjeva.
Usitnite kekse. Mi ih stavimo u krpu pa preko njih nekoliko puta prijeđemo valjkom (ako nemate valjak, poslužit će i staklena boca).
Ne morate biti prerevni pa kekse pretvoriti u prah. Neka ostanu komadići. Sada ih stavite u posudu, dodajte tri žlice šećera i maslac pa sve skupa gnječite rukama dok se maslac ne otopi.
Kalup namastite i u njega utisnite kekse. Stavite u pećnicu na 5-10 minuta.
U međuvremenu izmutite jaja sa sirom, šećerom, sokom od limuna i limunovom koricom pa izlijte na biskvit od keksa.
Pecite 20 minuta, ugasite potom pećnicu i ostavite kolač u njoj još 45 minuta. Ne otvarajte pećnicu.
Dok se kolač "odmara" vi počistite kuhinju i kratko izmutite dva kisela vrhnja s dva vanilin šećera. Ne morate ih mutiti miskerom, dovoljno će biti izmiješati žlicom. Smjesu izlijte na kolač i upalite pećnicu ponovno na 175 Celzijevih stupnjeva i pecite još 5-10 minuta pa ugasite.
Odškrinite vrata pećnice i ostavite kolač u njoj da se ohladi. Nemojte se prestrašiti ako je vrhnje u tekućem stanju. Stisnut će se kad se ohladi.
Kolač potom prebacite u hladnjak ili poslužite odmah. Većina će se složiti da je bolji idući dan, dobro ohlađen.
P.S. Ako želite laganiju i prozračniju teksturu kreme, posebno izmutite bjelanjke pa ih umiješajte u smjesu te dodajte jedan sirni namaz od 100 grama. No, vidjet ćete da to nije potrebno i da je cheesecake odličan kad ne rastavljate "što Bog sjedini", u ovom slučaju to je jaje, i ne dodajete nikakve namaze.
Ako ga budete pekli u okruglom kalupu, zvat ćete ga torta i on će zaista zasluženo nositi taj naziv jer će izgledati elegantno, osobito ako mu nataknete 'štiklu', odnosno poslužite ga na stalku za torte.
(FOTO: Thinkstock)