Recept učenika Učiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu
Podloga:
- 225 g glatkog brašna
- 75 g šećera u prahu
- 150 g Zvijezda stolnog s maslacem
- 2 žutanjka
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g Zvijezda stolnog
Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga promiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žutanjke i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori. Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim i peći na 180 stupnjeva dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati stolnim margarinom . Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći na 200 stupnjeva - 5 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.
Krema od sira:
- 500 g sira
- 4 jaja
- 100 g šećera
- sok jednog limuna
- 2 vanilin šećera
Odvojiti bjelanjak od žutanjka. Bjelanjak pomiješati sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žutanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom. Dodati snijeg od bjelanjaka i sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu podlogu.
Podlogu vratiti u pećnicu i peći oko 20 minuta na 170 stupnjeva.
Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu pećnicu.
Tortu ohladiti preko noći.

(FOTO: Pexels)