Mužjaci čak ne moraju biti prisutni u vrijeme kada ženke reagiraju na feromone – dovoljan je mirisni trag koji ostaje iza samo dvije vrste muških feromona, piše Independent.

"Mužjaci na taj način daju ženkama signale da ulože više energije u reprodukciju, ali tijela ženki tada više trpe. Postoji fina ravnoteža između reprodukcije i brige o tijelu, a mužjaci je narušavaju”, navodi dr. Ilya Ruvinsky s američkog Sveučilišta Northwestern.

"Signali koje ostavlja jedna vrsta feromona uzrokuju raniji ulazak u pubertet kod mladih ženki, dok druga vrsta usporava starenje reproduktivnih organa ženke, čineći je duže plodnom. Ipak, ova pojava ujedno uzrokuje brže propadanje tijela ženki", objašnjava dr. Ruvinsky.

Novi lijekovi

Djelovanje ovih feromona za sada je primećeno kod miševa i valjkastih crva, a znanstvenici će pokušati utvrde je li riječ o univerzalnoj karakteristici pripadnika životinjskog sveta, uključujući i ljude.

Istraživači navode da bi ovo otkriće moglo dovesti do stvaranja ljekova za odgodu puberteta, produžavanje reproduktivne faze kod žena, pa čak i nastanak novih tretmana protiv starenja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Current Biology.

Osnovni zaključak istraživanja je da upotreba feromona čini se, nije motivirana iz zlobe prema ženkama.

"Štetni učinci pojavljuju kako kolateralna šteta, a ne cilj", rekao je dr Ruvinsky.