Crveno grožđe štiti od dijabetesa

Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin.

29.3.2010.
16:34
VOYO logo

Američki istraživači ubrizgali su resveratrol iz grožđa direktno u mozak laboratorijskih štakora (koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom masnoće), i utvrdili da se njihova razina inzulina snizila, prenosi Ordinacija.hr. Ovaj sastojak mogao bi koristiti za manipulaciju određenih proteina u mozgu, te štititi od razvijanja šećerne bolesti, zaključili su.

"Ove su životinje bile pogođene debljinom, a mnogi su im organi bile upaljeni. Međutim, kada smo ubrizgali resveratrol u mozak, on je tamo ublažio upalu", objasnio je doktor Roberto Coippari koji je predvodio istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

Znanstvenici ističu kako konzumiranje proizvoda napravljenih od crvenog grožđa ili pijenje puno crnog vina ne može zaštititi osobe od dijabetesa: "Kako bi mozak nakupio jednaku količinu resveratrola ustanovljenu istraživanjem, količina crnog vina bi sigurno uzrokovala štetna posljedice, pogotovo u jetri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo