Sve naranče sadrže karotin, žutonarančasti pigment koji određuje boju žumanjka i mrkve, no sicilijanske crvene naranče sorti Moro, Tarocco i Sanguinello imaju crveni pigment antocijan. Slične sorte uzgajaju se i u nekim drugim dijelovima južne Italije te u Španjolskoj, Maroku, na Floridi i u Kaliforniji, no čini se da nitko nije uspio uzgojiti sortu koja bi imala sva svojstva sicilijanske crvene naranče.
Ovo crveno voće ima i veliku hranjivu vrijednost. Čaša gustog, svježeg narančinog soka ukusan je i zdrav izvor jednostavnih ugljikohidrata, koji se lako apsorbiraju i imaju veliku energetsku vrijednost, te minerala i vlakana. A naranče sorte Tarocco imaju u sebi više vitamina C nego bilo koji drugi agrum. Samo jedna naranča osrednje veličine pruža organizmu preporučenu dnevnu dozu tog vitamina.
Znastvenici su analizirali utjecaj soka dvije vrste slatkih naranči ( Moro/crvene naranče i Navaline ) na akumulirano salo u tijelu miševa koji su jeli vrlo masnu hranu.
Umjesto vode miševi su pili sok naranče Moro i Navelina.
Dijetetski sastojci Moro soka, no ne Navelina naranči, utjecali su na smanjenje tjelesne mase miševa iako je i sam sok imao kalorijsku snagu. Atocijanininom obogaćen ekstrakt iz Moro naranči tek je neznatno utjecao na akumulaciju masnog tkiva što znači da i niz drugih sastojaka u soku ove naranče zajednički utječu na 'topljenje' masnog tkiva.
Prethodni članci:
arti-201002180020006
arti-200909180505006
arti-200912280163006