U subotnje jutro, 25-godišnju Indijka koja se oporavila od koronavirusa prije tri tjedna priprema se za operaciju oka.

No prije toga mladoj pacijentici, koja već pati i od dijabetesa, moraju ukloniti drugo tkivo zaraženo mukormikozom, rijetkom ali opasnom gljivicom koja napada nos, oči a ponekad i mozak. Posebna cijev joj je ugurana u nos i uklanja tkivo, a nakon toga ju čeka nova operacija.

„Uklonit ću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcionira ova bolest“, kazao je za BBC doktor Akshay Nair.

Covid-19 u Indiji prijeti katastrofom apokaliptičnih razmjera, no liječnici sada bilježe naglu eksploziju inače rijetke infekcije nazvane i „crnom gljivicom“ među onima koji su preboljeli covid. Gljivica se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama, a čovjek se inficira udisanjem spora.

"Nalazi se čak i u sluznici zdravih ljudi", ističe dr. Nair.

No kod osoba s oslabljenim imunitetom - dijabetičara, onkoloških pacijenata, kao i pacijenata koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide, može izazvati infekciju kod koje je stopa smrtnosti, oko 50 posto. Mukormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća

Steroidi srušili imunitet

Vjeruje da je u slučaju ove pacijentice mukormikoza izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv bolesti Covid-19, a koji se obično prepisuju pacijentima s ozbiljnim ili teškim oblikom koronavirusa.

Steroidi, naime, mogu izazvati pad imuniteta i povisiti razinu šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu, a oboljeli su od Covida. Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

Jedna od bolnica u Mumbaiju zabilježila je 24 slučaja ove infekcije u posljednja dva mjeseca, dok su ih ranije imali šest godišnje. Od tih slučajeva, 11 osoba je izgubilo oko, a šestero je preminulo.

„To je prava noćna mora usred pandemije“, rekla je doktorica Renuka Bradoo iz bolnice u Mumbaiju.

Pacijenti koji dobiju mukormikozu najčešće imaju začepljen nos ili krvarenje iz nosa, oticanje i bol u oku, padanje kapaka, zamagljen vid i, na kraju, gubitak vida. Također se oko nosa na koži mogu pojaviti crne mrlje.

Liječnici navode da se većina pacijenata s ovom infekcijom javlja prekasno, u trenutku kada već gube vid, i najčešće je potrebno odstraniti im oko, kako se infekcija ne bi proširila na mozak. U nekim slučajevima u Indiji, liječnici navode da su pacijenti ostali bez oba oka, a u rijetkim slučajevima morali su oboljelima ukloniti čak i viličnu kost kako bi spriječili širenje bolesti, piše BBC.