Na vrhu ove ljestvice, možemo vam odmah reći, ne nalaze se prženi krumpirići, no nisu ni tako daleko od vrha. Također, određeni kriteriji koje hrana mora zadovoljavati da bi se našla pri vrhu ove ljestvice prilično su jasni.
"Pretpostavili smo da visoko prerađene namirnice dijele farmakokinetička svojstva (odnosno koncentriranu dozu i veliku brzinu apsorpcije) s opojnim drogama, a sve zbog dodatka masti i/ili prerađenih ugljikohidrata te velike brzine kojom se ti prerađeni ugljikohidrati apsorbiraju u sustav", napisale su za PLOS ONE autorice najnovije studije, studentica Erica Schulte i doktorica Ashley Gearhardt sa Sveučilišta u Michiganu.
Autorice ovisnost karakteriziraju faktorima kao što su "gubitak kontrole prilikom konzumacije, kontinuirana konzumacija unatoč negativnim posljedicama te nemogućnost prestanka konzumacije namirnice unatoč velikoj želji za prestankom." A svoje su tvrdnje potkrijepile rezultatima ranije provedene studije na 504 sudionika, koja im je pomogla u otkrivanju kojoj je to hrani najteže odoljeti.
"Iako su uzroci pretilosti višestruki, jedan potencijalni faktor koji joj pridonosi jest ideja da bi neke vrste hrane mogle biti u mogućnosti potaknuti ovisnost kod određenih pojedinaca, što bi pak moglo dovesti do nenamjernog prejedanja", nastavljaju autorice.
Prikazane fotografije hrane
Kako bi testirale na koji se način pojedine namirnice razlikuju od drugih, autorice istraživanja zamolile su 120 studenata da popune Yale ljestvicu ovisnosti o hrani (koju je, između ostaloga, osmislila upravo Gearhardt) - da bi mogle odrediti razinu ovisnosti svake od navedenih namirnica.
Studentima je prvo prikazano 35 fotografije različitih vrsta hrane te su zatim dobili zadatak odrediti koja hrana, prema njihovu mišljenju, najviše izaziva ovisnost.
Na vrhu hrana bogata mastima
Rezultati su, ne baš iznenađujuće, pokazali kako je na vrhu ljestvice hrana bogata mastima i visokog glikemijskog indeksa (količina ugljikohidrata u namirnici pomnožena s brzinom pretvaranja u šećer).
Autorice su također istaknule kako pića s većim postotkom alkohola znatno više izazivaju ovisnost nego pića koja ga ne sadrže.
Uloga dopamina
Ovo je otkriće donijelo dosljedan rezultat kao i prethodne studije provedene na životinjama, u kojima se pokazalo kako uloga dopamina u mozgu uvelike utječe na ovisnost. Naime, kod štakora koje se hranilo isključivo visoko prerađenim namirnicama javile su se promjene u svojstvima dopamina, do kakvih dolazi i prilikom konzumacije teških droga.
Utjecaj spola nije relevantan
Što se tiče utjecaja spola i indeksa tjelesne base (BMI) na razinu ovisnosti prema određenim namirnicama , rezultati su ovakvi: spol se nije pokazao kao relevantan faktor, dok su pak ljudi s višim BMI-jem češće ovisni o određenim vrstama hrane. No, ni ta povezanost nije toliko snažna kao što su autorice u početku pretpostavile.
Studenti na prvo mjesto stavili čokoladu
Studenti su u istraživanju kao hranu koja najviše izaziva ovisnost najčešće spominjali čokoladu, a zatim sladoled i pržene krumpiriće.
Potpunije istraživanje
No, autorice su smatrale kako to istraživanje nije do kraja rasvijetlilo pitanje koja to vrsta hrane najviše izaziva ovisnost. Stoga su putem online upitnika još 384 osobe zamolile da ocjenama od 1 do 7 (7 znači da najviše izaziva ovisnost) ocjene određene namirnice.
Pobijedila je pizza
Pomoću ovog većeg i daleko reprezentativnijeg uzorka, autorice su otkrile kako se na prvom mjestu uvjerljivo nalazi pizza, s prosječnom ocjenom od 4.01, dok iza nje slijede čokolada i čips, s istom ocjenom od 3.73.
Na samom dnu ljestvice našli su se krastavac, mrkva i grašak, a čak je i voda na višem mjestu od njih.
Kava nije bila uključena
Ipak, iznenađujuća je činjenica da se među 35 ponuđenih namirnica, uz primjerice vodu i sok, nije našao još jedan većini omiljeni napitak - a to je kava.