'POVIJESNO OTKRIĆE' / Cjepivo protiv HPV-a smanjuje rizik od raka vrata maternice za gotovo 90 posto!

Image
Foto: shutterstock

Najnoviji rezultati trebali bi uvelike uvjeriti sve one koji još uvijek oklijevaju u prednosti cijepljenja mladih protiv HPV-a

4.11.2021.
14:18
shutterstock
Play logo

U mladih žena koje su u tinejdžerskoj dobi cijepljene protiv humanog papiloma virusa (HPV) starijom vrstom GlaxoSmithKlineova cjepiva Cervarix, uočen je do 87 posto manji rizik od razvoja raka vrata maternice povezanog s virusom, pokazala je dugogodišnja engleska studija.

Organizacija Cancer Research UK kazala je kako se radi o "povijesnom" otkriću koje pokazuje da cjepivo spašava živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja su pokazali da je, u vrijeme kad su cijepljene žene bile u svojim dvadesetima, u onih koje su primile seriju cjepiva u dobi od 12 do 13 godina, stopa raka vrata maternice bila 87 posto niža u odnosu na necijepljene žene koje su ušle u probir na maligna oboljenja.

U cijepljenih u dobi od 14 do 16 godina života stopa raka vrata maternice u njihovim dvadesetim bila je za 62 posto niža, a u grupi cijepljenoj između 16 i 18 godine života ta je stopa bila niža za 34 posto.

Cervarix je na tržištu od 2008. godine

Podaci su objavljeni u stručnome medicinskom časopisu The Lancet. Stopa prekanceroznih stanja smanjena je ukupno za 97 posto u slučaju kad su djevojčice cjepivo dobile u dobi od 12 i 13 godina, također je pokazala studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači kažu da bi njezini rezultati "trebali uvelike uvjeriti sve one koji još uvijek oklijevaju u prednosti cijepljenja mladih protiv HPV-a". U sklopu istraživanja, koje je financirala udruga Cancer Research UK, proučavani su podaci registrirani u razdoblju od siječnja 2006. do lipnja 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radilo se o ženama testiranim na rak vrata maternice u dobi od 20 do 64 godine, uključujući i sve one koje su cijepljene Cervarixom nakon što je postao dostupan na tržištu 2008. godine.

Tijekom gotovo trinaestogodišnjeg razdoblja u Engleskoj je zabilježeno oko 28.000 dijagnoza raka vrata maternice i 300.000 dijagnoza prekanceroznog stanja koji se naziva cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN3), pokazali su podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mladih cijepljenih žena uočeno je oko 450 manje slučajeva raka vrata maternice i 17.200 manje slučajeva dijagnoze CIN3 nego u necijepljenih žena iste životne dobi.

Štiti od razvoja dvaju tipova HPV-a

"Nadamo se da će novi rezultati naše studije potaknuti mlade žene na cijepljenje jer se uspjeh čitavog programa cijepljenja ne oslanja samo na učinkovitost cjepiva već i na udio cijepljene populacije", rekla je koautorica studije Kate Soldan iz britanske zdravstvene agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cervarix, koji je razvio GSK, štiti od razvoja dvaju tipova HPV-a, odgovornih za otprilike 70 do 80 posto svih karcinoma vrata maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rujna 2012. u Engleskoj se umjesto Cervarixa koristi četverovalentno cjepivo Gardasil farmaceutske tvrtke Merck&Co, koje štiti od četiriju tipova HPV-a povezanih s razvojem raka vrata maternice i raka endometrija.

Play logo

GSK je prestao prodavati Cervarix u Sjedinjenim Državama zbog niske potražnje, nakon pojave Gardasila koji dominira na tom najunosnijem svjetskom tržištu.

Rak vrata maternice rijedak je u mladih žena, a da bi se u potpunosti procijenio učinak cjepiva, treba nastaviti pratiti njihovo zdravlje i u starijoj životnoj dobi, piše Lancet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo