CISTA NA JAJNIKU: / Evo radi kojih simptoma bi se trebale zabrinuti i javiti liječniku - odmah

Image
Foto: thinkstock, dangrytsku

Ciste na jajniku su tvorevine ispunjene tekućinom. Mogu se javiti u svakom životnom dobu žene, po jedna ili više njih na jednom ili oba jajnika.

3.6.2017.
10:00
thinkstock, dangrytsku
Play logo

Jajnici su dio ženskog reproduktivnog sistema i nalaze se u donjem dijelu trbuha s obje strane maternice. Oni proizvode jajne stanice te hormone estrogen i progesteron.

Image
UPALA JAJNIKA: /

Evo koji su simptomi i kako olakšati tegobe uz pomoć biljnih čajeva

Image
UPALA JAJNIKA: /

Evo koji su simptomi i kako olakšati tegobe uz pomoć biljnih čajeva

Što je cista na jajniku?

Na jajnicima se, iz nekoliko razloga mogu razviti ciste - formacije ispunjene tekućinom. Žene uglavnom barem jednom u životu dobiju cistu na jajniku, no u većini slučajeva one su bezbolne i ne izazivaju simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funkcionalne ciste se razvijaju iz folikularnih cisti ili žutog tijela - luteinske ciste. Većina ih je manja od 1,5 centimetara u promjeru. Rijetko su veće od 8 centimetara, a izuzetno rijetko do 15 cm. Funkcionalne ciste obično prolaze same od sebe, spontano, tijekom nekoliko dana ili tjedana. Luteinske ciste mogu krvariti u šupljinui time napinjući čahuru jajnika ili rupturirajući u šupljinu.

Simptomi nastanka ovih cista

Većina funkcionalnih cista i dobroćudnih tumora neće imati nikakve simptome. Krvareće luteinske ciste mogu izazvati bol. Jaka bol u donjem dijelu trbuha i leđa može se pojaviti radi ciste ili mase veće od 4 centimetra.

shimmer fallback
shimmer fallback

Cista na jajnicima najčešće neće izazvati simptome sama po sebi, ali hoće ako raste ili puca. Neki od simptoma su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • nadutost i vjetrovi
  • bolna crijeva
  • bol u predjelu jajnika prije ili za vrijeme menstrualnog ciklusa
  • bolan seksualni odnos
  • osjetljivost grudi
  • česte mučnine i povraćanje
  • povišena temperatura
  • slabost ili vrtoglavica
  • ubrzano disanje

Ako se neki od ovih simptoma pojavljuju zajedno, to može upućivati na pucanje ciste ili uvrtanje jajnika. U slučaju zajedničkog pojavljivanja simptoma, javite se svom liječniku kako bi napravili pravovremen pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregled i liječenje ciste na jajniku

U slučaju pojavljivanja navedenih simptoma, liječnik će vam prvo napraviti test za trudnoću kako bi se otkrila mogućnost izvanmaterične trudnoće. Ako se ne radi o trudnoći, potebna je dijagnoza koja će se obaviti transvaginalnim ultrazvukom. U slučaju neodređenih rezultata može pomoći MR ili CT.

U većini slučajeva se prvo ultrazvučno kontrolira rast ciste, jer se one najčešće spontano povlače i pucaju. Većina cista na jajniku koje su manje od 8 centimetara povlače se bez liječenja. Hormonski preparati, kao i kontracepcijske pilule mogu zaustaviti rast i pojavu cista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Otkrivene mase i ciste s radiološkim osobinama raka kao što su cistična područja, površinske izrasline, nepravilan izgled i oblik potrebno je odstraniti. Odstranjenje cista može biti potrebno kod cista većih od 8 centimetara koje traju više od tri menstruacijska ciklusa te kod krvarećih cisti.

Potrebno je odstraniti cistične teratome, ako je moguće cistektomijom. Odstranjenje jajnika poduzima se rijeđe i to zbog fibroma, cistadenoma, cisti većih od 10 centimetara, kao i cisti koje se ne mogu kirurški odvojiti od jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo