Tijekom blagdanskog razdoblja pretjerivanje u jelu česta je pojava. Jaki začini mogu spriječiti prežderavanje, pomoći pri probavi i prevenciji mnogih bolesti.
Crvena paprika
Kapsaicin, koji se nalazi u crvenoj paprici, ima dokazano snažno protuupalno djelovanje. Stavite je u omiljeno jelo kako biste smanjili otekline i bol kod artritisa ili ozljeda.
Cimet
Cimet pomaže u sprečavanju srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Tvrdi se da može i sniziti razine kolesterola i triglicerida. Cimet djeluje i protiv zgrušavanja.
Klinčić
Mnoga jela od mesa, s karijem i juhe dobra su prilika za ubacivanje klinčića. Osim što daje specifičnu aromu, sadrži eugenol, koji ima protuupalno i protubakterijsko djelovanje.
Kim
Kim se koristi u mnogim indijskim, meksičkim i bliskoistočnim receptima. Može se koristiti u izvornom obliku, u sjemenkama, ili se samljeven u fini prah. Osim što je bogat željezom, olakšava i probavu.
Češnjak
Jedan od najmoćnijih začina koji se koristi u cijelom svijetu je češnjak. Sadrži vitamin C, neke od B vitamina i sumporne spojeve. Češnjak može pomoći pri snižavanju krvnog tlaka i razine triglicerida, što pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Na web stranici Klinike Mayo tvrdi se da sadrži sastojke koji se uspješno bore protiv raka.
Đumbir
I đumbir spada u grupu najzdravijih začina. Dobro ga je dodati u krumpir i pekarske proizvode jer pruža olakšanje kod mučnina i probavnih smetnji. Jača imunološki sustav i uklanja simptome prehlade i gripe. Iz Klinike Mayo tvrde da ima antioksidativna i protuupalna svojstva.
Kurkuma
Kurkuma (glavni sastojak karija) sadrži tvar koja se zove kurkumin. Ovaj začin se koristi u liječenju artritisa, oteklina i probavnih poremećaja. Kurkuma također sadrži antioksidanse, koji su dobri u prevenciji raka.
Wasabi
Wasabi je začin koji se dobiva od japanskog hrena. Ovaj pikantni sastojak koji se koristi u mnogim azijskim jelima može spriječiti pojavu čireva i propadanje zuba.