Najzdravijim začinima popravite gozbu

Začini daju poseban okus hrani, a većina ima i zdravstvene prednosti – štiti od raka, Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti i dijabetesa.

23.12.2012.
9:28
VOYO logo

Tijekom blagdanskog razdoblja pretjerivanje u jelu česta je pojava. Jaki začini mogu spriječiti prežderavanje, pomoći pri probavi i prevenciji mnogih bolesti.

Crvena paprika

Kapsaicin, koji se nalazi u crvenoj paprici, ima dokazano snažno protuupalno djelovanje. Stavite je u omiljeno jelo kako biste smanjili otekline i bol kod artritisa ili ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cimet

Cimet pomaže u sprečavanju srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Tvrdi se da može i sniziti razine kolesterola i triglicerida. Cimet djeluje i protiv zgrušavanja.

Klinčić

Mnoga jela od mesa, s karijem i juhe dobra su prilika za ubacivanje klinčića. Osim što daje specifičnu aromu, sadrži eugenol, koji ima protuupalno i protubakterijsko djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim

Kim se koristi u mnogim indijskim, meksičkim i bliskoistočnim receptima. Može se koristiti u izvornom obliku, u sjemenkama, ili se samljeven u fini prah. Osim što je bogat željezom, olakšava i probavu.

Češnjak

Jedan od najmoćnijih začina koji se koristi u cijelom svijetu je češnjak. Sadrži vitamin C, neke od B vitamina i sumporne spojeve. Češnjak može pomoći pri snižavanju krvnog tlaka i razine triglicerida, što pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Na web stranici Klinike Mayo tvrdi se da sadrži sastojke koji se uspješno bore protiv raka.

Đumbir

I đumbir spada u grupu najzdravijih začina. Dobro ga je dodati u krumpir i pekarske proizvode jer pruža olakšanje kod mučnina i probavnih smetnji. Jača imunološki sustav i uklanja simptome prehlade i gripe. Iz Klinike Mayo tvrde da ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Kurkuma

Kurkuma (glavni sastojak karija) sadrži tvar koja se zove kurkumin. Ovaj začin se koristi u liječenju artritisa, oteklina i probavnih poremećaja. Kurkuma također sadrži antioksidanse, koji su dobri u prevenciji raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wasabi

Wasabi je začin koji se dobiva od japanskog hrena. Ovaj pikantni sastojak koji se koristi u mnogim azijskim jelima može spriječiti pojavu čireva i propadanje zuba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo