bezreceptni lijekovi / Česte tegobe trudnica: gljivice i kojim lijekovima ih liječiti

Image
Foto: Thinkstock

Zbog promijenjenog hormonalnog statusa, žene u trudnoći posebno su podložne vaginalnim infekcijama te gljivičnim oboljenjima na koži

13.2.2018.
12:38
Thinkstock
VOYO logo

Ovo su bezreceptni lijekovi koji se mogu koristiti protiv gljivica za vrijeme trudnoće. 

Vaginalna kandidijaza

Vaginalne se infekcije nerijetko tijekom trudnoće javljaju i nekoliko puta, a najčešći je uzročnik gljivica Candida albicans. U normalnim okolnostima u razdoblju spolne zrelosti žene postoji obrambeni mehanizam, tzv. „dobre bakterije“, stalni stanovnici rodnice koji stvaraju mliječnu kiselinu (zato se nazivaju laktobacili) koja održava  kiselost (pH vrijednost oko 4,1) i time se štiti prodor patogenih bakterija kojima ne pogoduje kisela sredina. Kad je narušena ravnoteža te mikroflore, gubi se njena funkcija prirodne barijere i dolazi do porasta pH vrijednosti što rezultira proliferacijom patogenih bakterija i gljivica. Zato, preventivno, važnu ulogu ima održavanje blago kisele vrijednosti pH (4– 4,5) u vaginalnoj sluznici pravilnim odabirom sredstava za higijenu i korištenjem probiotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trudnica se liječenje vaginalne kandidijaze provodi isključivo lokalno (vaginalne kreme ili tablete za rodnicu), po potrebi i u nekoliko navrata tijekom trudnoće.

Iako se neki od preparata mogu dobiti i bez recepta (kod nas samo klotrimazol – Canesten, kategorija B),  uvijek je potrebno pitati stručnu osobu za savjet.  Kod nespecifičnih i nejasnih simptoma potrebno je da se trudnica obrati ginekologu zbog dijagnosticiranja ev. druge spolno prenosive infekcije koju nije dovoljno tretirati samo s antimikotičnim lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljivična oboljenja kože

Osim na genitalnom području, oboljenja uzrokovana gljivicama (dermatomikoze) mogu se  javiti bilo gdje na koži, također na vlasištu i na noktima (u tom slučaju najčešće se koriste peroralno sistemski antimikotici, lijekovi koji imaju mnogo nuspojava i potencijalno mogu imati hepatotoksično djelovanje i ne smiju se uzimati bez liječničke preporuke i kontrole).

Dermatomikoze ostalih lokalizacija liječe se uglavnom samo primjenom lokalnih antimikotika, tijekom dva do četiri tjedna, a katkad i znatno dulje. Antimikotička  krema koja je dostupna bez recepta (kod nas samo klotrimazol - Canesten), iako nisu dokazani štetni učinci u trudnoći, može se u 1. trimestru  koristiti samo po preporuci liječnika, a kasnije se slobodno primjenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo