SUPROTNO RANIJIM ISTRAŽIVANJIMA / Broj začetih dječaka i djevojčica je jednak

Image
Foto: RTL

Po ranijim istraživanjima, udio začetih dječaka je bio veći, a smrtnost muške djece u trudnoći veća od smrtnosti djevojčica

31.3.2015.
7:58
RTL
VOYO logo

Broj začetih dječaka i djevojčica je jednak, ali je smrtnost ženskih fetusa veća tijekom čitavog razdoblja trudnoće, pokazalo je istraživanje.

Autori studije koju je objavila Američka znanstvena akademija istraživali su udio spolova kod fetusa u različitim stupnjevima trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavali su, naime, zametke od tri do šest dana nastale postupkom potpomognute oplodnje ili kao rezultat pobačaja te amniocentezom. Usto su analizirali podatke o rođenima i mrtvorođenima Američkog statističkog ureda.

"Uvrdili smo da je udio začetih dječaka i djevojčica jednak, protivno onome što su stručnjaci ranije mislili, naime da se začinje veći broj dječaka nego djevojčica", rekao je StevenOrzack, glavni autor studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su prvo otkrili da se začinje veći broj zametaka dječaka s anomalijama i da je njihova smrtnost u prvim tjednima trudnoće veća nego kod djevojčica.

Između 10. i 15. tjedna djevojčice su suočene s većim rizikom mortaliteta u maternici. Između 28. i 35. tjedna smrtnost dječaka je veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ukupno više djevojčica umire u maternici nego dječaka, pokazala je studija.

Po ranijim istraživanjima, udio začetih dječaka je bio veći, a smrtnost muške djece u trudnoći veća od smrtnosti djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo