BOLJE DA LJULJA NEGO DA ŽULJA? / Nije svejedno gdje vam se skuplja salo, na ovom dijelu tijela je opasno za srce

Image
Foto: Shutterstock

U grupi žena s najizraženijim kruškolikim oblikom tijela s više masnog tkiva na bokovima i bedrima zabilježen je 38 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti

2.7.2019.
15:50
Shutterstock
VOYO logo

Kod starijih žena normalnog indeksa tjelesne mase s pojasastim masnim tkivom zamijećena je veća vjerojatnost za razvoj bolesti srca nego kod žena s viškom masnog tkiva na bedrima i na bokovima, pokazali su rezultati nove studije.

Pratili žene 18 godina

I premda se prekomjerna tjelesna težina dugo povezivala s većom opasnošću od razvoja srčanih bolesti, rizik povezan s viškom masnog tkiva i normalnim indeksom tjelesne mase (BMI) nisu u potpunosti jasni, pišu znanstvenici u članku objavljenom u časopisu European Heart Journal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova studija pokušala je dati odgovor na pitanje utječe li regionalna raspodjela masnih naslaga, onih na trbuhu i bokovima, na razvoj kardiovaskularnih bolesti kod starijih žena. Istraživanjem su, u sklopu velike američke studije pod nazivom Inicijativa za zdravlje žena, sudjelovale 2683 žene u postmenopauzi bez kardiovaskularnih bolesti.

Studija je započeta sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Na redovitim pregledima provjeravani su gustoća masnog tkiva, mišića i kostiju sudionica studije. Polovinu ispitanica istraživači su pratili najmanje 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŽINA I RAK POVEZANIJI NO ŠTO SE MISLILO: /

Veće su šanse da ćete oboljeti ako imate višak kila, evo i zašto

Image
TEŽINA I RAK POVEZANIJI NO ŠTO SE MISLILO: /

Veće su šanse da ćete oboljeti ako imate višak kila, evo i zašto

Image
Foto: Getty

Women body fat with hand holding excessive belly fat

91 % veća šansa za srčane bolesti

Na kraju se pokazalo da se kod 291 žene razvio neki oblik srčane bolesti. Znanstvenici su ustanovili da kod žena s tijelom u obliku kruške postoji manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na one čije tijelo podsjeća na jabuku.

Kod ovih drugih evidentirana je 91 posto veća vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti nego kod grupe s manje masnog tkiva oko struka. Drugim riječima, pokazalo se da je pojasasta debljina rizičnija za žene u postmenopauzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U grupi žena s najizraženijim kruškolikim oblikom tijela s više masnog tkiva na bokovima i bedrima zabilježen je 38 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti tijekom studije nego kod žena s najmanje masnog tkiva na bedrima. Sve sudionice istraživanja imale su normalan indeks tjelesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9.

Image
Foto: Thinkstock, wckiw

Studija je ograničena

Žene u postmenopauzi zamjećuju promjene metabolizma, ali i građe tijela. Više se masnog tkiva nakuplja oko organa nego ispod kože, kažu autori studije te dodaju da na distribuciju masnog tkiva mogu utjecati genetika, način prehrane te navika redovitog vježbanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je ograničena jer su ispitanice bile većinom bjelkinje, a rezultati bi mogli biti drukčiji u slučaju drugih rasnih i etničkih skupina.

"U budućim bi istraživanjima trebalo ustanoviti na koji je način raspodjela masnog tkiva u tijelu povezana sa spomenutim kardiovaskularnim bolestima te omogućiti otkrivanje novih načina kojima će se spriječiti i liječiti ubojica broj jedan u svijetu", smatra dr. Matthias Blueher s njemačkog Sveučilišta u Leipzigu, suautor uvodnika u studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo