BOL U BUBREZIMA: / Saznajte kada je vrijeme da se ozbiljno zabrinete i napravite nešto po tom pitanju

Teška i probadajuća, ali tupa bol najčešće za uzrok ima neku bolest bubrega. Često se bol ignorira, a to može dovesti do teških problema s cijelim organizmom.

3.10.2017.
9:48
HRFL

Bubrezi su organi koji se nalaze u donjem leđnom dijelu abdomena, odmah ispod dijafragme. Ako dođe do upale ili povrede, glavna posljedica je bol. Bol u bubrezima se najčešće osjeća u cijelom donjem dijelu trbuha pa se lako zamijeni za neku drugu bol.

Kada je bol u bubrezima opasna

Osim same boli, možete osjetiti i druge simptome oboljenja bubrega. Neki od njih su:

 • stalna potreba za mokrenjem
 • poremećaji u mokrenju - bol, peckanje
 • mučnine
 • gubitak apetita
 • povišena tjelesna temperatura
 • bol u kostima i slabinama
 • otečene noge i ruke

Rano otkrivanje oboljenja bubrega je ključno kako bi se uspješno i čim prije izliječili.

Prepoznajte ove najopasnije simptome na vrijeme:

 • suha i osjetljiva koža na dodir
 • sjećaj zbunjenosti i slaba koncentracija
 • visok tlak
 • anemija
 • teško dolaženje do zraka i brzo gubljenje daha
 • okus metala u ustima
 • loš zadah
 • slabost i umor čak i nakon nekoliko sati sna

Najčešći urok boli je upala bubrega

Razlog boli u bubrezima i leđima može biti nekoliko različitih bolesti bubrega: upala bubrega, bubrežni kamenci, ageneza bubrega, autosomno recesivna policistična bolest bubrega, anomalije i malrotacije, multicistični displastični bubreg, displazija, ektopija i hipoplazija bubrega.

Upala bubrega

Najčešći razlog upale je infekcija ili imunološka reakcija organizma. U slučaju imunološke reakcije nastaje protutijelo koje napada bubreg ili antigen koji se nalazi uz njegove stanice. Uz to je moguće da se protutijelo spajanjem s antigenom veže za stanice u samom bubregu. Ovime se bubrezi oštećuju. Najčešći simptomi su bol u bubrezima i oni ranije navedeni.

Bubrežni kamenci

Jedan od čestih uzroka bolova i navedenih simptoma osim upale bubrega može biti i pojava bubrežnih kamenaca. Glavni simptom je jaka bol u bubrezima i donjem dijelu leđa. Kamenci nastaju radi nezavršenog razgrađivanja kiselina, kalcija i cistina iz urina. Oni se ne izbacuju iz organizma već se gomilaju u bubrezima. Stvara se kamenje koje onemogućava mokrenje ili ono postaje jako bolno. Nerijetko je razlog za nastanak bubrežnih kamenaca dehidracija.

Ageneza ili nedostatak bubrega

Agneza bubrega može biti jednostrana ili obostrana. Jednostrana nije nikakva rijetkost i inače je praćena agenezom mokraćovoda. Obostrana ageneza ili nedostatak oba bubrega je dio sindroma oligohidramnije, hipoplazije pluća te anomalije udova i lica. Ona je smrtonosna unutar nekoliko sati ili čak minuta. Jednostranu agenezu nije potrebno liječiti jer drugi bubreg održava normalnu funkciju.

Autosomno recesivna policistična bolest bubrega

Ova se bolest događa rijetko i to tek u 1 na 10 000 poroda. Ona zahvaća oba bubrega i jetru. Manifestira se povećanjem bubrega i stvaranjem cisti, a moguće je i zatajenje bubrega posebice u djetinjstvu. U ovoj bolesti je jetra povećana te ima ciste i problematične žučne vodove. Javlja se kod mladih pacijenata, a težina i napredovanje bolesti su različiti kod bolesnika. Može se manifestirati prije rođenja, netom nakon njega ili u ranom djetinjstvu. Glavni simptomi su bol u bubrezima, izbočen trbuščić kod novorođenčadi s velikim i simetričnim bubrezima. Ponekad se dijagnoza teško postavlja, posebice bez obiteljske anamneze. Pretraga ultrazvukom kasno tijekom trudnoće obično omogućuje postavljanje preliminarne dijagnoze. Ovo je opasna i teška bolest bubrega te je kod nekih potrebno liječenje presađivanjem.

Anomalije

Anomalije mogu biti spajanja ili podvustročenja. Pri dvostrukom bubregu neke anomalije pokazuju krivo položen mokraćovod. Liječenje nerijetko uključuje kirurški zahvat. Pri anomaliji spajanja radi se o spojenim bubrezima ali svaki ima svoj mokraćovod koji se ulijeva u mjehur. Kod ove anomalije se povećavaju opasnosti od displazije bubrega i ozlijede uslijed trauma na prednjem dijelu trbuha.

Malrotacija, displazija i ektopija bubrega

Malrotacija znači krivo usmjerenje bubrega i obično je klinički beznačajna. Pokazuje se ultrazvukom, ili IVU-om koja pokazuje pomak osi bubrega i ocrtava građu sustava. Displazija je ne razvijanje bubrega i ostalog dijela sustava. Dijagnoza se postavlja biopsijom, a liječenje najčešće nije potrebno. Ektopija je nenormalni smještaj bubrega koji nastaje kada se bubreg popne iz svog izvornog sadržaja u maloj zdjelici. Ona povećava mogućnost dodatnih komplikacija i rješava se kirurški.

Hipoplazija bubrega

Do ovog poremećaja dolazi radi slabog razvoja malenog bubrega koji nastaje radi neodgovarajućeg grananja ureteralnog pupoljka. Ovo je zapravo urođeno smanjenje organa, a kod odraslih se zna zamijeniti s hipotrofijom. Otkriva se pri urološkim ispitivanjima. Hipoplastičan bubreg je obično visoko uzdignut i medijalno položen. Hipoplazija je najčešće je klinički latentna, ali ako dođe do hipertenzije može biti potrebno kirurško odstranjenje.

Prevencija uz puno tekućine i čajeve

Bol u bubrezima najlakše će se riješiti uz dovoljnu hidraciju. Ako je hidracija uz biljne čajeve koji djeluju protuupalno, možete riješiti više problema jednom šalicom čaja. Ako osjećate jake bolove i ostale navedene simptome, odmah se obratite liječniku kako bi vam se postavila dijagnoza prije nego postane prekasno.

Pronašli smo jedan iznimno ljekovit čaj koji će biti odličan za bolesnike koji pate od boli i problemima s bubrezima.

Čaj od 9 bilja

 • 40g stabljike preslice
 • 40g kukurzne svile
 • 40g mente
 • 40g rusomače
 • 40g listova i cvjetova kantariona
 • 40g stabljike timijana
 • 40g listova celera
 • 40g bobica smreke
 • 40g listova borovnice

Priprema:

Kako bi priredili ovaj čaj, prvo dobro usitnite sve trave pa pomiješajte. Ubacite oko 10 grama mješavine u litru vruće vode pa tako poklopljeno kuhajte oko minutu i pol. Kada se čaj ohladi procijedite ga u tamnu bocu i držite na tamnom mjestu. Ovaj čaj se pije 3 puta dnevno po jedan decilitar. Najbolje je piti ga prije obroka i između jela.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali