Američki starosjedioci stoljećima su uživali u superhrani koja se danas proširila i po Europi (i kod nas) i Rusiji – bobicama aronije.
Okus bobica sličan je grožđu. A nude i antioksidanse i druge vrijedne spojeve koji se mogu naći u vinu i čaju.
Aronija sadrži grupu polifenolskih antioksidansa, koji se bore protiv slobodnih radikala, tj. posljedica stresa, zagađenja, djelovanja rendgenskih zraka i napora općenito. U ovu grupu spada i antioksidans antocijanin, poznati borac u borbi protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom, kao što su neke vrste raka, kardiovaskularnih bolesti, kronične upale, zatajenje jetre.
Koliko su zdrave tamnoljubičaste bobice aronije? Pokazalo se da imaju dvostruko više antioksidansa nego brusnice i četiri puta više od šipka, jagoda, bobica goji, borovnica i sjemena chia. Posebno su bogate antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom te vitaminima B, C i E.
Rastu na grmlju, s nekoliko okruglih plodova okupljenih zajedno na ružičasto-crvenim stabljikama. Bobice zriju početkom rujna i ostaju čvrsto na grmu sve do studenoga.
Indijanci su ih koristili i kao konzervans za meso, ali i za bojenje tkanine, što je u posljednje vrijeme postalo popularno i u Europi.
Imajte na umu da ove bobice nisu dodatak prehrani nego hrana. Osim u svježem obliku, prodaju se i kao vino, džem, sirup i čaj.
Zdravstvene koristi konzumacije aronije:
- najbolji izvor antioksidansa - prevencija bolesti srca i krvnih žila - regulira krvni tlak - potiče dobru probavu - čuva urinarni sustav - djeluje protiv bakterija i virusa - protuupalno djelovanje - potiče rad štitnjače - jača pamćenje i koncentraciju - regulira razinu šećera u krvi - jača imunitet - čisti organizam jer pomaže u izlučivanju teških metala