Najzdravija hrana ikad

BLAGODATI ČILIJA, FEFERONA… 9 jako dobrih razloga da jedete ljuto, osobito za muškarce

Ljute papričice daju fenomenalan okus, suprotno imenu hlade organizam, a njihove zdravstvene blagodati su nebrojene.

Čili, kajenski papar i feferoni su papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tjera suze.  Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta, popisuje Livestrong.

LJUTE PAPRIČICE: Evo zašto nam se čini da je ljuta hrana vruća

1.Djeluju protupalno

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima protuupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira tvar koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovito uzimanje kapsaicina, odnosno čilija, smanjuje rizik od artritisa.

2. Sprečavaju bol

Najnovija istraživanja potvrđuju da čili smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

3. Čuva kardiovaskularni sustav

Pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu lošeg kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

4. Poboljšavaju probavu

Prema ajuverdi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se sporo probavlja, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

5. “Hrane” naš imunitet

Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija na dan daju organizmu dodatne doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

6. Sprečavaju i liječe rak prostate

Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta na tjedan.

7. Podstiče mršavljenje

Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

8. Sprečavaju čir na želudcu

Dugo se vremena pogrešno smatralo da ljuta hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova. Doduše, ljuta hrana potiče žgaravicu.

9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2

Redovan unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr