Avokado vam može pomoći da ostanete mladi i uspješnije se borite s bolestima jer uništava opasne molekule.
Masnoća, odnosno ulje iz ovog voća uspješno se bori protiv slobodnih radikala – opasnih molekula koje su uključene u niz negativnih procesa, od starenja do razvoja raka, pokazuje istraživanje. Ovo je posebno vidljivo unutar mitohondrija, sitnih dijelova stanice koji prerađenu hranu pretvaraju u energiju.
Mnoge antioksidativne kemikalije iz povrća i voća, kao što su mrkva i rajčica, uklanjaju slobodne radikale, ali ipak ne mogu ući unutar mitohondrija. No, masnoće iz avokada to mogu, čulo se na godišnjoj konferenciji Američkog društva za biokemiju i molekularnu biologiju. Znanstvenik Christian Cortes-Rojo je rekao: 'Problem je u tome da antioksidansi (u drugim plodovima) ne mogu ući u mitohondrije. Istovremeno, slobodni radikali oštećuju mitohondrij, što zaustavlja proizvodnju energije i uništava stanice.'
Slobodni radikali su nestabilne prirodne otpadne tvari metabolizma, no mogu se stvarati i u većem omjeru zbog zagađenja, duhanskog dima i zračenja. U tijelu mogu izazvati pravu pustoš jer izazivaju lančanu reakciju koja uništava stanične membrane, proteine, pa čak i DNK. Ovaj proces je jedan od glavnih pokretača starenja, a vjeruje se da igra važnu ulogu i u oštećenja arterija i raka.
Avokado je prodorniji
Istraživači su otkrili da masnoće iz avokada omogućuju stanicama kvasca da prežive izloženost visokim koncentracijama željeza – elementa koji proizvodi ogromne količine slobodnih radikala.
'Još uvijek trebamo potvrdu da se ono što je primijećeno u kvascu može pojaviti u višim organizmima, poput ljudi', rekao je dr. Cortes-Rojo, sa Sveučilišta Michoacana de San Nicolas de Hidalgo u Meksiku.
Ulje avokada je sličnog sastava maslinovom ulju, čija je potrošnja povezana s neuobičajeno niskim razinama kroničnih bolesti u nekim mediteranskim zemljama. Dr. Cortes-Rojo se nada da bi ulje avokada moglo postalo 'maslinovo ulje u Americi'.
Prethodna istraživanja provedena u Meksiku, najvećem svjetskom proizvođaču avokada, pokazala su da plod avokada snižava razinu kolesterola i nekih masti povezanih s dijabetesom.