Najvažnija stvar koju trebate činiti želite li aktivnu i zdraviju djecu

shimmer fallback

Ako želite da vam djeca budu aktivnija, onda ih vi u tome trebate poticati i pokazati vlastitim primjerom, sugerira kanadska studija.

25.3.2014.
10:24
Play logo

U istraživanju je sudjelovalo 1355 djece i njihovi roditelji, koji su devet dana nosili pedometre kako bi se vidjelo koliko su fizički aktivni.

Pokazalo se da roditelji koji su bili najaktivniji i poticali djecu na vježbanje imali najaktivniju djecu. Također se pokazalo da se djeca više kreću danima kada imaju školu nego vikendom te da su dječaci aktivniji od djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Roditelji igraju važnu ulogu u oblikovanju ponašanja djece, a njihovo poticanje na fizičke aktivnosti povećava razinu aktivnosti kod djece', kaže Kerry Vander Ploeg, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu.

Profesorica Louise Bauer, pedijatrica u Dječjoj bolnici u Westmeadu, ističe kako je ovo istraživanje još jedan podsjetnik koliko su roditelji važni kao uzori za djecu kada je u pitanju zdravlje.

'Koliko god organizirani sportovi bili super, to nije jedini način da djeca budu aktivna. Roditelji s djecom trebaju odlaziti u šetnje, na plivanje ili se vani s njima igrati s loptom. Ako vide da su roditelji aktivni, i oni će se tako ponašati jer će im to biti normalno.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Bauer ističe da za dobru tjelesnu kondiciju nije potreban novac, jer su sve te aktivnosti besplatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako je važno ograničiti vrijeme pred ekranom. 'Ne bi trebli provoditi više od dva sata pred ekranom.'

Play logo

Opet, i u tome roditelji trebaju učiti djecu vlastitim primjerom - ako roditelji stalno gledaju TV, i djeca će. Ako roditelji djeci olakšavaju da budu aktivna, i bit će aktivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je objavljena u BMC Public Healthu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo