Za ove zdravstvene probleme, nažalost, nikad niste premladi

Mislite da ste premladi zamarati se nekim zdravstvenim problemima? Razmislite opet, jer ovo je lista stanja koja vas mogu pogoditi u bilo kojoj dobi.

26.2.2014.
8:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Gubitak čvrstoće kostiju

Svaka žena do 18 godine razvije 90 posto koštane mase. Nakon 30., svake godine gubimo oko 1 posto mase - i to u idealnim uvjetima. Osteoporoza i osteopatija su preteče niske koštane mase. Zato ju je važno održavati, a to se najbolje čini namirnicama bogatim kalcijem poput mlijeka, kelja, badema, brokula, tofua, jogurta, sira. Žene od 19 do 50 godina trebaju tisuću miligrama kalcija dnevno. Također, preporučuje se vježbanje, prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola.

2. Hipertenzija

Visok krvni tlak definitivno počinje u mlađoj dobi. Neka vam je sistolički tlak (gornji broj) ispod 120 (od 120 do 139 smatra se pre-hipertenzijom), a vaš dijastolički tlak (donji broj), neka bude ispod 80. Tlak mjerite na nadlaktici lijeve ruke dok sjedite ili ga provjeravajte u ljekarni.

3. Srčane bolesti

Srčane bolesti najčešći je uzrok smrtnosti među ženama. Dobra je vijest da rizične faktore poput pušenja, visokog tlaka, kolesterola, dijabetesa, težine i fizičke aktivnosti - možete držati pod kontrolom.

4. Dijabetes

Žene s gestacijskim dijabetesom imaju veće šanse razviti dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Redovito testirajte razinu šećera u krvi.

Visok krvni tlak, kolesterol i pretilost opasna je kombinacija (poznata kao metabolički sindrom) i može biti preteča dijabetesu. Pazite na težinu i redovito vježbajte.

5. Artritis

Ne ignorirajte bolove. Reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja najčešće pogađa zglobove na prstima i zapešću, počinje utjecati na ljude mlađe od 25 godina. Ako stalno imate natečene i bolne zglobove, potražite pomoć liječnika. Ignoriranje simptoma dovest će do trajnih oštećenja koja nećete moći izliječiti.

6. Rak

Čak i ako nemate članove obitelji koji su oboljeli, imate mogućnost dobiti ga. Redovito obavljajte dostupne rutinske preglede poput mamografije i Papa-testa. Smanjite rizik raka kože, koji pogađa sve dobne skupine, nanoseći zaštitnu kremu protiv sunca - čak i zimi.

7. Alzheimerova bolest

Trenutno se vjeruje kako promjene na mozgu povezane s tom bolešću počinju dvadeset do trideset godina prije pojave prvih simptoma. Najbolji način da smanjite rizik je da vježbate. Tako ćete poboljšati protok krvi i potaknuti proizvodnju hormona koji povoljno utječu na živčane stanice.

8. Moždani udar

Kada mladi ljudi imaju moždani udar, to je obično nasljedni problem. Ali kontracepcijske pilule i pušenje povećavaju rizik. Pilule povećavaju rizik od krvnih ugrušaka, a pušenje sužava krvne žile.

9. Psihičke bolesti

Izloženost lošim iskustvima u djetinjstvu, poput fizičkog i psihičkog zlostavljanja, razvoda roditelja ili slučaja ovisnosti u obitelji - mogu izazvati kasnije probleme poput tjeskobe, depresije ili ovisnosti. Prošlost ne možete izbrisati, ali uz stručno vodstvo možete izaći iz začaranog kruga. Trebate znati da ako imate sklonost poremećaju raspoloženja, stanje će se u kasnijim godinama samo pogoršavati.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali