Prebiotici nisu isto što i probiotici, ali su također jednako važni. Probiotici su živi mikroorganizmi koji uspostavljaju ravnotežu crijevne mikroflore i tako korisno djeluju na naš organizam. S druge strane, prebiotici su vlakna koja probiotici koriste za energiju odnosno za povećanje broja zdravih mikroorganizama u crijevima.
"Prebiotici su hrana bakterijama koje prirodno žive u našem probavnom sustavu", objašnjava nutricionistkinja Willow Jarosh. "To su neprobavljiva vlakna koja prolaze kroz naš probavni sustav i hrane probiotike kako bi se lakše razmnožavali i stvarali idealnu ravnotežu bakterija u crijevima", kaže dalje za Woman's World. Provjerite koje namirnice trebate unijeti u organizam kako biste pojačali svoje zdravlje:
1. Češnjak
Češnjak sadrži dvije vrste prebiotičkih vlakana: inulin i fruktooligosaharidi (FOS). Prema časopisu Science Direct, češnjak sprječava rast štetnih bakterija u crijevima, istovremeno potičući rast vrlo korisnih bifidobakterija.
2. Poriluk
Iz iste obitelji kao i luk i češnjak, poriluk sadrži impresivnu količinu inulinskih vlakana za jačanje crijeva. Sadrži i veliku količinu vitamina K koji dokazano jača zdravlje srca i kostiju.
(Foto: Pixabay.com)
3. Luk
Luk je sličan češnjaku po tome što sadrži inulin i fruktooligosaharidi. Pomaže kod razgradnje masnoća i ojačava crijevnu oblogu.
4. Maslačak
Ova biljka sadrži impresivnu količinu vlakana inulina koja pomažu kod poboljšanja imuniteta i ublažavanja zatvora. Također pomaže kod smanjenja kolesterola i u borbi protiv bolesti poput raka.
5. Šparoge
Šparoge sadrže inulinska vlakna, baš kao i češnjak, luk i maslačak. Šparoge jačaju dobre bakterije u crijevima.
6. Zob
Mnogi probiotici potječu iz ugljikohidrata. Konkretno, zob sadrži vlakna beta-glukana koja promiču zdravu floru crijeva i pomažu u kontroli kolesterola i šećera u krvi. Vrlo je impresivno što zob usporava probavni proces i pojačava osjećaj sitosti dulje vrijeme.
7. Jabuke
Jabuke sadrže prebiotička vlakna koja se nazivaju pektin. Također hrane dobre bakterije i smanjuju količinu štetnih bakterija. Jabuke imaju i veliku količinu antioksidansa zvanih polifenoli koji u kombinaciji s pektinom pomažu u pojačavanju sagorijevanja masti i poboljšanju probave.
(Foto: Pixabay)
8. Kakao
Flavanoli koji se nalaze u kakao zrnu hrane dobre bakterije u crijevima. Također ima blagotvorne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
9. Sjemenke lana
Među mnogim zdravstvenim prednostima lanenih sjemenki su i prebiotička vlakna. Vlakna u lanenim sjemenkama povećavaju zdrave bakterije u crijevima, a također pomažu u sagorijevanju masnoća. Lanene sjemenke poboljšavaju razinu kolesterola i šećera u krvi.