Pileća juha
Ova juha malo je drukčija od klasične juhe na koju smo navikli. Hranljiva domaća juha sa svježom piletinom, puno povrća i đumbirom kako bi se ubrzao metabolizam i ojačao imunološki sustav, kao i uklonili toksini iz tijela. Piletina će osigurati dovoljnu količinu proteina, ako ne volite neko povrće pronađite zamjenu koja vam odgovora.
(Foto: Profimedia.hr)
Sastojci: pileće prsa, pileći temeljac, luk, brokula, mrkva, celer, grašak, peršin, đumbir, češnjak, maslinovo ulje, jabučni ocat, crvena paprika, kurkuma, sol, papar
Priprema:
- Stavite veliku posudu na srednju vatru. Dodajte maslinovo ulje i nasjeckani luk, celer, đumbir i češnjak te pustite da se povrće omekša. Zatim dodajte pileća prsa, temeljac, mrkvu, jabučni ocat, crvenu papriku, kurkumu i morsku sol.
- Zagrijte do vrenja, smanjite vatru i pirjajte dok se pileća prsa ne skuhaju. Potom izvadite piletinu i stavite sa strane da se ohlade.
- U lonac dodajte brokulu, grašak i peršin. Nastavite pirjati kako bi brokula omekšala. U međuvremenu, narežite pileća prsa te dodajte.
- Kada brokula bude skuhana, dodajte začine prema ukusu. Servirajte toplo.
Dobar tek!
Juha od mrkve i đumbira
Ukusnu gustu juhu najbolje ćete napraviti uz pomoć blendera ii štapnog miksera.
Sastojci:
- 3 žlice maslaca
- 6 ili 7 velikih mrkvi oguljenih i narezanih na tanko
- 2 šalice nasjeckanog luka
- sol
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 šalice vode
- 3 trake narančine kore
- sjeckani vlasac, peršin, kopar
(Foto: Pexels)
Priprema:
- U loncu za juhu rastopite maslac na srednje jakoj vatri pa pirjajte luk i mrkvu, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 5 do 8 minuta. Ne dopustite da luk ili mrkva dobiju smeđu juhu. Također dodajte jednu žličicu soli.
- Dodajte temeljac i vodu, đumbir i trakice narančine korice. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri dok mrkva ne omekša.
- Izvadite trakice narančine kore.
- Zatim juhu stavite u blender kako biste dobili gustu juhu (možete koristiti i štapni mikser).
- Kod serviranja dodajte začine.
Dobar tek!
Povrtna juha
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice narezanog poriluka (samo bijeli dijelovi)
- 2 žlice sitno mljevenog češnjaka
- sol
- 2 šalice mrkve oguljene i nasjeckane na kolutiće
- 2 šalice oguljenog i narezanog krumpira
- pileći ili povrtni temeljac
- 2 šalice graška
- 4 šalice narezane rajčice
- kukuruz
- crni papar
- peršin
- 2 žličice svježe iscijeđenog limunovog soka
(Foto: Shutterstock)
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk, češnjak i solii pirjajte dok ne omekšaju, otprilike 7 do 8 minuta. Dodajte mrkvu, krumpir i grašak te nastavite kuhati još 4 do 5 minuta, povremeno miješajući.
- Dodajte temeljac, povećajte temperaturu i lagano kuhajte. Kad dođe do vrenja, dodajte rajčicu, kukuruz i papar. Smanjite toplinu na malo, poklopite i kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 25 do 30 minuta. Maknite s vatre i dodajte sok od limuna i peršin. Začinite prema želji. Servirajte toplo.
Dobar tek!
Juha od leće
Jednostavan recept za juhu od leće s krumpirom, mrkvom, keljom i začinskim biljem. Za pripremu je potrebno samo 30 minuta.
Sastojci:
- 2 žlice ulja po izboru
- 2 češnja mljevenog češnjaka
- 2 luka ili ljutike
- 4 velike mrkve (tanko narezane)
- 4 stabljika celera (tanko narezan)
- morska sol
- papar
- 3 šalice narezanog i oguljenog krumpira
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2-3 grančice svježeg ružmarina
- 1 šalica nekuhane zelene ili smeđe leće (oprana i ocijeđena)
- 2 šalice nasjeckanog kelja
(Foto: Pixabay.com)
Sastojci:
- Zagrijte veliki lonac na srednje jakoj vatri. Nakon što se zagrije dodajte ulje, češnjak, luk, mrkvu i celer. Začinite s malo soli i papra i promiješajte. Pirjajte 4-5 minuta ili dok ne postane blago smeđe.
- Dodajte krumpir i začinite s još malo soli i papra. Promiješajte i kuhajte još 2 minute.
- Dodajte temeljac i ružmarin i povećajte toplinu do srednje jake. Zatim dodajte leću i promiješajte. Smanjite vatru i pirjajte 15-20 minuta ili dok leća i krumpir ne omekšaju.
- Dodajte zeleno povrće i kuhajte još 3-4 minute. Zatim stavite još začina prema želji.
- Servirajte toplo.
Dobar tek!