'OPREZ, PRISLUŠKUJU!' / Ona tvrdi da Facebook preko mobitela čuje sve što pričaš i za to ima dokaze: 'Je li ovo bila slučajnost? Ne bih rekla'

Image
Foto: Screenshot/TikTok

Vlasnica kafića zaključila je da je društvena mreža Facebook snimala njezin razgovor s dobavljačem mlijeka kako bi je ciljale prilagođene reklame

23.10.2021.
21:08
Screenshot/TikTok
VOYO logo

Vlasnica kafića iz SAD-a tvrdi da ima dokaz da je Facebook prisluškuje preko mobitela, ali to se kosi s tvrdnjama koje tvrtka često iznosi, prenosi The Sun.

Korisnica @sheafast misli da su joj se na aplikaciji počeli prikazivati oglasi za zobeno mlijeko nakon što je o tome razgovarala s kolegom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slušaju nas. Upozorenje", naslov je njezinog videa koji je dosad pregledan gotovo 70.000 puta.

Slučajnost ili?

"Vlasnica sam kafića i trenutno nas muči nedostatak zobenog mlijeka. Moj dobavljač je tražio sastanak kako bih kušala različite vrste zobenog mlijeka. Sastali smo se i kušali", rekla je na TikToku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se vratila doma iste večeri naslovnica Facebooka joj je odjednom bila prepuna oglasa za zobeno mlijeko. Iz tog je razloga zaključila da je njezin razgovor sniman preko mikrofona na mobitelu kako bi je ciljale prilagođene reklame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam pretraživala zobeno mlijeko. Nisam ni otključala mobitel dok je dobavljač bio sa mnom. Ne znam što da mislim o tome", zaključila je korisnica TikToka.

Ne postoje dokazi za prisluškivanje

Komentatori su raspravljali prisluškuju li tvrtke poput Facebooka razgovore svojih korisnika. Iako se radi o rasprostranjenoj teoriji, ne postoje čvrsti dokazi koji ju podupiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dapače, Facebook je nekoliko puta negirao te tvrdnje, objasnivši da oglase bazira prema interesima i informacijama s profila. Niz privatnih istražitelja također nije pronašao dokaze da tehnološki div prisluškuje korisnike.

Iako Facebook prikuplja hrpu podataka, stručnjaci inzistiraju da vjerojatno ne prisluškuje korisnike potajno. Činjenica je da to ni ne treba činiti. Naime, aplikacija dovoljno zna o vama iz vaših pretraživanja i informacija s profila da vas "gađa" određenim oglasima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju @sheafast, koja je vlasnica kafića, njezine pretrage i stranice koje posjećuje vjerojatno su povezane s kavom. Ako to Facebook zna, prikazivat će joj reklame vezane uz kavu i povezane proizvode, poput zobenog mlijeka.

Facebook negira optužbe

Iz tvrtke su više puta snažno negirali da koriste opciju snimanja svojih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Facebook ne koristi mikrofon vašeg mobitela za kreiranje oglasa ili promjenu onoga što vidite na naslovnici. Neki nedavni članci sugeriraju da prisluškujemo razgovore korisnika kako bismo im prikazali relevantne oglase. To nije istina. Oglase prikazujemo na temelju interesa korisnika i drugih podataka s profila, a ne na onome o čemu govorite naglas. Pristupamo vašem mikrofonu samo ako ste dali dopuštenje našoj aplikaciji i ako aktivno koristite određenu značajku koja zahtjeva zvuk. To može uključivati ​​snimanje videozapisa ili korištenje značajke koju smo uveli prije dvije godine za uključivanje glazbe ili drugog zvuka u vaše statuse", rekao je glasnogovornik Facebooka.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo