Tim znanstvenika proučavao je nos i genitalije nedavno preminulih ljudi kako bi utvrdio je li hipoteza o povezanosti veličine nosa i spolovila kod muškaraca istinita. Stigle su dobre vijesti, braćo s velikim nosovima, jer su forenzičari otkrili da veći nos najčešće ukazuje i na veći penis.

Istraživači su za svoju studiju pregledali 126 muških leševa te sve slučajeve forenzičke obdukcije na Medicinskom sveučilištu u Kyotu od travnja 2015. do ožujka 2019. Svi preminuli bili su stari između 30 i 50 godina, a pregled je proveden u roku od tri dana nakon njihove smrti - prije nekog većeg raspadanja.

Za istraživanje, objavljeno u časopisu Basic and Clinical Andrology, tim je izmjerio visinu tijela, težinu, duljinu i opseg mlitavog penisa, kao i težinu testisa. Naravno, nije moguće izazvati erekciju na leševima pa je umjesto toga korištena "rastegnuta duljina penisa", pri čemu su istraživači ručno istezali penise preminulih, za što kažu da daje točno mjerenje njihove dužine u erekciji.

Mali su elastičniji od velikih

U međuvremenu je puno sretniji istraživač izmjerio duljinu njihovih nosova. Tim je otkrio da su najviše korelirani čimbenici mlitava dužina penisa i rastegnuta dužina penisa. Nema tu iznenađenja. Međutim, sljedeća najveća korelacija bila je između veličine nosa i istegnute duljine penisa. Što je vaš nos veći, veći je i vaš penis u erekciji - i obrnuto.

Nije utvrđeno da veličina vašeg nosa ima snažnu korelaciju s duljinom opuštenog penisa, što tim objašnjava riječima da je "elastičnost malog mlitavog penisa možda veća od elastičnosti velikog mlitavog penisa".

"Činjenica da je veličina nosa povezana s rastegnutom dužinom penisa ukazuje na to da duljina penisa možda neće biti određena dobi, visinom ili tjelesnom težinom, već je utvrđena prije samoga rođenja", napisali su znanstvenici.

Razlog još uvijek nejasan

Kako ovo pomaže forenzičarima? Pa, nikako, stvarno. Da je tim utvrdio da se dužina penisa mijenjala kako ste odrastali, to bi se moglo koristiti zajedno s obujmom prostate (koji se povećava kako starite) kako bi se pomoglo u određivanju dobi. Bilo kako bilo, ono što su otkrili je zanimljivo i moglo bi postati korisno s više istraživanja, ali trenutno nije primjenjivo.

"Iako su naši rezultati beskorisni u forenzičke svrhe, razumijevanje procesa rasta penisa ili crta lica može biti vrlo važno za ekstrapolaciju fetalne razine androgena i praćenje muških genitalnih funkcija", napisao je tim u svom radu, dodajući da će i dalje istraživati ovu vezu.

"Ova studija prva je koja pokazuje vezu između duljine uspravnog penisa i veličine nosa, ali je ograničena kod japanskih muških leševa, a razlog zašto su penis u erekciji i veličina nosa povezani još uvijek je nejasan. Stoga ga smatramo zanimljivim predmetom kojim ćemo se baviti u budućnosti", dodaje se.