Češnjak je vrlo česta kultura koji se uzgaja na velikim površinama,a od bolesti koje napadaju češnjak vrlo česta je plamenjača, trulež i hrđa na češnjaku.
Na lukovičastom povrću hrđa se češće javlja na češnjaku i poriluku, a manje na ostalim vrstama.
Hrđa na češnjaku je bolest koju mogu uzrokovati gljive roda Puccinia spp. Prema podacima iz literature na hrđa na češnjaku se javlja najčešće uz prisustvo gljive Puccinia allii.
Simptomi hrđe na češnjaku lako se uočavaju i to u vidu narančastih okruglih ili izduženih ispupčenja, sorusa, koji u kasnijim fazama pocrne.
Hrđa na češnjaku je bolest koja se ne javljaju svake
godine istog intenziteta no u povoljnim uvjetima,
pokazale su se kao izuzetno opasne.
Vrlo brzo se šire i suzbijanje je učinkovito ako se bolest uoči u
početnim fazama i odmah se izvrše tretiranja nekim od pripravaka
na bazi triazola ovisno o dozvoli.
Hrđa na češnjaku se širi vrlo brzo i izaziva
sušenje lista što za posljedicu ima snižavanje prinosa.
Pravovremena zaštita češnjaka poboljšava i kvaliteti i kvantitetu
uroda.
Spore gljive prenose se vjetrom, kišom i kukcima. Razvoju
bolesti hrđa na češnjaku pogoduje vlažno vrijeme sa
temperaturama zraka koje nisu previsoke.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!