Južnoamerikanci obožavaju ovu biljku i jedna im je od najvažnijih prehrambenih namirnica. Manioka je biljka koja je, osim za pripremu kruha i pića, dobra i za zdravstvene tegobe.
Ova višegodišnja biljka najčešće uspijeva u tropskoj klimi. Kao brašno, manioka biljka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se jednom od najboljih zamjena za pšenicu.
Upotrebom ovog brašna, ljudi s celijakijom mogu uživati u kolačima, kruhu i drugim ukusnim jelima koja zahtijevaju brašno za zgušnjavanje. Ne sadrži gluten, bogata je ugljikohidratima i ima niski glikemijski indeks.
Manioka biljka
Manioka (popularno kasava, ponekad je nazivaju i yucca), južnoamerička biljka porodice mlječika (Euphorbiaceae), raširena tropskom dijelu Južne Amerike i Zapadnim Indijama (antilska Amerika), gdje Indijancima služi kao sirovina za proizvodnju kruha i pića. Javlja se u dva osnovna tipa, slatku neotrovnu i gorku, otrovnu koja u sebi sadržava cijanovodičnu kiselinu.
Manioka biljka raste u obliku grma.
Rezultati istraživanja pokazali su kako manioka biljka pomaže u liječenju različitih tumora. Osim za liječenje tumora manioka pomaže i kod liječenja neplodnosti, artritisa i snažne glavobolje.
Prema istraživanjima provedenima na Filipinima, gdje je manioka biljka jedan od najvažnijih usjeva, potvrđeno je da njezino brašno utječe na snižavanje kolesterola.
Manioka biljka značajno smanjuje razinu kolesterola u krvi, i to posebice razinu lošeg LDL kolesterola. Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana također smanjuje i razinu triglicerida.
Prije konzumacije, biljku je potrebno dobro skuhati jer u sebi
ima i otrovni cijanid.
Znakovi trovanja cijanidom uslijed nepravilne pripreme manioke
uključuju glavobolju, uznemirenost i konvulzije.
Da bi se konzumirala kao lijek, manioku je obavezno prethodno oguliti, nasjeckati na komadiće, te uroniti u hladnu vodu, koja je prokuhana i ohlađena. Staklenku s natopljenim komadićima manioke potrebno je staviti dva sata u hladnjak. Kad se slegnu svi ostaci, treba pretočiti tekućinu u drugu staklenku, te konzumirati napitak svako jutro prije doručka.
Listovi manioka biljke izvor su proteina, karotena i lizina, a korijen obiluje kalcijem koji je odličan za jačanje kostiju i vitaminom C.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!