Plod jabuke bogat je raznim hranjivim sastojcima
čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja jabuke, a gotovo
svi potrebni nutrijenti prisutni su u plodu jabuke barem u
minimalnim količinama
Plod jabuke je osvježavajuć, kiselo-slatkog
okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte jabuka, njih
oko 7 000, pa i mnogo više, koje se međusobno razlikuju po okusu,
slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
Prosječno gledano, plod jabuke sadrži vode
toliko da ona čini 82% težine ploda.
Ugljikohidrata u plodu ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno
oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%.
Osim osnovnih tvari, plod jabuke sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću).
Sadrži i sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, iako u
vrlo malim količinama, aromatične tvari, boje (klorofil,
karoteonidi i antocijani), vitamine i minerale.
Plod jabuke sadrži dosta kalija, pa čak i
masnoće, i to u sjemenkama koje sadrže 24% ulja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!