Voćarstvo /

Znate li što sve u sebi sadrži plod jabuke

Image
Foto: www.pixabay.com

Plod jabuke spada među najrasprostranjenije jestive plodove na svijetu, naravno uzimajući u obzir samo plodove voćaka, gdje je plod jabuke uvjerljivo prvi na listi

20.1.2019.
0:58
www.pixabay.com
VOYO logo

Plod jabuke bogat je raznim hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja jabuke, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su u plodu jabuke barem u minimalnim količinama​
Plod jabuke je osvježavajuć, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte jabuka, njih oko 7 000, pa i mnogo više, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

Prosječno gledano, plod jabuke sadrži vode toliko da ona čini 82% težine ploda.
Ugljikohidrata u plodu ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim osnovnih tvari, plod jabuke sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću).

Sadrži i sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, iako u vrlo malim količinama, aromatične tvari, boje (klorofil, karoteonidi i antocijani), vitamine i minerale.
Plod jabuke sadrži dosta kalija, pa čak i masnoće, i to u sjemenkama koje sadrže 24% ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo