Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Voćarstvo /

Znate li što sve u sebi sadrži plod jabuke

Plod jabuke spada među najrasprostranjenije jestive plodove na svijetu, naravno uzimajući u obzir samo plodove voćaka, gdje je plod jabuke uvjerljivo prvi na listi

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Plod jabuke bogat je raznim hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja jabuke, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su u plodu jabuke barem u minimalnim količinama​ Plod jabuke je osvježavajuć, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte jabuka, njih oko 7 000, pa i mnogo više, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

Prosječno gledano, plod jabuke sadrži vode toliko da ona čini 82% težine ploda. Ugljikohidrata u plodu ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. 

Osim osnovnih tvari, plod jabuke sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću).

Sadrži i sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, iako u vrlo malim količinama, aromatične tvari, boje (klorofil, karoteonidi i antocijani), vitamine i minerale. Plod jabuke sadrži dosta kalija, pa čak i masnoće, i to u sjemenkama koje sadrže 24% ulja.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike