Pšenično se zrno sastoji od tri dijela – ljuske, središnjeg dijela (endosperma) i klice. Upravo od tih dijelova dobivaju se svi cjeloviti proizvodi od pšenice poput mekinja, klica, pahuljica preko bulgura i cous-cousa do proklijalih zrna pšenice.
Pšenica je drevna žitarica, a smatra se da potječe iz jugozapadne
Azije.
Najstariji arheološki nalazi o uzgoju pšenice dolaze iz Turske.
Imala je važnu ulogu u religioznim obredima mnogih kultura. U
mitologijama Stare Grčke, Rima i Sumerana spominju se bogovi
pšenice, u nekim dijelovima Kine i danas se smatra svetom.
Pšenica može biti tvrda, srednje tvrda, prekrupljena i mekana. Tvrda pšenica je tip pšeničnog zrna koji potječe od vrste Triticum durum i taj se tip pšenice koristi za proizvodnju špageta i makarona. Srednje tvrda pšenica je srednje tvrdo pšenično zrno od kojeg se proizvodi brašno.
Tvrda pšenica, ozima, durum pšenica (lat. Triticum durum), obično sije se u listopadu, vegetacijsko joj razdoblje traje oko 9 mjeseci i zrno joj je vrlo tvrdo.
Kod tjestenine od visokokvalitetne tvrde durum pšenice postotak
bjelančevina pokazuje i nivo kvalitete same tjestenine. Veći
postotak znači i kvalitetniju tjesteninu.
Što je to zapravo i razlog zbog kojeg je upravo tvrda
pšenica bolja za izradu tjestenine od mekane pšenice.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!