Sorte žitarica /

Znate li što je to tvrda pšenica i za što se koristi

Image

Tvrda pšenica je sorta durum pšenica, a tvrda pšenica se još odlikuje posebnom veličinom te bogatim sadržajem bjelančevina i uzgaja se radi proizvodnje tjestenine

10.1.2019.
21:28
VOYO logo

Pšenično se zrno sastoji od tri dijela – ljuske, središnjeg dijela (endosperma) i klice. Upravo od tih dijelova dobivaju se svi cjeloviti proizvodi od pšenice poput mekinja, klica, pahuljica preko bulgura i cous-cousa do proklijalih zrna pšenice.

Pšenica je drevna žitarica, a smatra se da potječe iz jugozapadne Azije.
Najstariji arheološki nalazi o uzgoju pšenice dolaze iz Turske. Imala je važnu ulogu u religioznim obredima mnogih kultura. U mitologijama Stare Grčke, Rima i Sumerana spominju se bogovi pšenice, u nekim dijelovima Kine i danas se smatra svetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pšenica može biti tvrda, srednje tvrda, prekrupljena i mekana. Tvrda pšenica je tip pšeničnog zrna koji potječe od vrste Triticum durum i taj se tip pšenice koristi za proizvodnju špageta i makarona. Srednje tvrda pšenica je srednje tvrdo pšenično zrno od kojeg se proizvodi brašno.

Tvrda pšenica, ozima, durum pšenica  (lat. Triticum durum), obično sije se u listopadu, vegetacijsko joj razdoblje traje oko 9 mjeseci i zrno joj je vrlo tvrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod tjestenine od visokokvalitetne tvrde durum pšenice postotak bjelančevina pokazuje i nivo kvalitete same tjestenine. Veći postotak znači i kvalitetniju tjesteninu.
Što je to zapravo i razlog zbog kojeg je upravo tvrda pšenica bolja za izradu tjestenine od mekane pšenice.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo