Eskariol endivija je salata rastresite glavice, a postoje dvije vrste:
Endivija eskariol zelena
Razvija veliku i blago zdjelastu zelenu rozetu. Pogodno se
razvija na lakšim tlima koja su bogata hranjivima. Najbolje je
uzgajati kasno ljeti i u ranu jesen.
Kao pretkulture dobre su joj kupušnjače.
Endivija eskariol žuta
Odlikuje se listovima žuto – zelene i svjetlije boje. Sadi se na
mjestima ranih kupušnjača, krumpira, graška i sl. Ima veliku
rozetu koja je blago zdjelasta.
Ova salata traži dobro gnojeno pješčano tlo.
Eskariol endivija koja spada u rod Cichorium je
salata koju karakterizira gorkasti okus.
Ima ih više vrsta, poput belgijske, kudrave te cikorije, koja se
razlikuje debljim i žilavijim stabljikama.
Eskariol endivija koristi se sirova na salatu, a ona
starija i gorča kuhana na lešo i otvara apetit.
Njezini listovi su po sadržaju nekih minerala i vitamina bogatiji od salate, ali to se odnosi na zelene listove rozete, a unutrašnji listovi rozete, koji su žuti i manje gorki, nešto su siromašniji. Zbog male energetske vrijednosti cijeni se kao dijetalna namirnica.
Eskariol endivija ima gustu rozetu koju čine naborani, duboko urezani, nazubljeni listovi s nježnim i krhkim srednjim žilama. Endivija je pristigla za berbu kad je rozeta postigla svoju punu veličinu karakterističnu za kultivar, a unutrašnji listovi rozete sasvim su svijetli ili žuti.