Računi i plaćanja / Znate li koja je razlika između R1 i običnog računa?

Image
Foto: RTL

Ako se upuštate u poduzetništvo, jedna od osnovnih stvari koje morate znati je razlika između R1 i običnog računa, a o tome možete čitati u nastavku

3.5.2019.
15:39
RTL
VOYO logo

Kao poduzetnik, jedna od najosnovnijih stvari koje morate poznavati jesu R1 i R2 računi. 
U čemu je osnovna razlika između R1 i običnog računa?
Razlika između R1 i običnog računa je i u samom nazivu koji govori je li poduzetnik koji je izdao račun obveznik poreza na dobit ili obveznik poreza na dohodak. 
Razlika između R1 i običnog računa je i u tome što kod R2 računa PDV možemo odbiti tek onda kada smo ga zaista i platiti, dok je kod R1 računa dovoljno da je roba isporučena ili usluga obavljena i da smo dobili račun neovisno je li plaćen ili nije.

Sami elementi R1 i R2 računa međusobno se previše ne razlikuju, jedina je razlika između R1 i običnog računa je upravo oznaka R1 ili R2. 
To je ujedno i jedini način jedino može saznati pripada li određeni račun obvezniku poreza na dobit ili poreza na dohodak. Porez na dohodak treba razlikovati od poreza na dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna razlika između R1 i običnog računa je u tome da od običnog - R2 računa PDV možemo odbiti tek kada ga u potpunosti otplatimo, dok je za R1 račun dovoljno da se isporuči željena roba ili obavi dobivena usluga.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo