Znate li kakvo je lapor tlo i što na njemu može rasti
Lapor tlo je nastalo miješanjem gline i vapnenca.
Lapor (ili tupina) je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna
stijena koja se sastoji od kalcita i gline u različitim
omjerima.
Mnoga lapor tla su uništena jer ih je lokalno stanovništvo
iskorištavalo kao gnojivo.
U voćarstvu je važno znati da voćke sađene u jame s tvrdim lapor tlom propadaju.
U poljoprivredi, na primjer suncokreti dobro podnose ilovasta pjeskovita tla i lakše lapor tlo, ali ovdje je važna dovoljna količina padalina.
Borovica uspijeva na različitim tipovima tla, uključujući i kisela i alkalna tla te glinasta ili lapor tla.
u Istri se sakuplja bijeli tartuf (T. magnatum), tzv. kralj gljiva, koji za rast bira ilovasto - laporasta tla uz obale rijeka Mirne, Raše, Pazinčice i Boljunčice.
Mješavina lapor tla i vapnenca u kombinaciji sa specifičnim mikroklimatom omogućuje proizvodnju vina koja posjeduju optimalni balans strukture, arome i delikatnosti koju je gotovo nemoguće imitirati. Ali i bolest vinove loze, žutica, uzrokovana je manjkom slobodnog željeza u tlu a najčešće se javlja u tlima bogatim vapnom kao što su to lapor tla.
Lapor tlo daje čisti lapor koji se koristi kao
sirovina za proizvodnju cementa (cementni lapor).
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!