Ako je mango vaše omiljeno voće sigurno znate i kako se reže mango!?
No ako va je mango ujedno i velika nepoznanica, onda zasigurno ne znate ni kako se reže mango.
Mango je fantastično, egzotično voće s kojim se ne susrećemo baš
često, ali kad se nađe na našem stolu, pruža zdravi užitak i
najvećim sladokuscima, no mnogi se često zapitaju kako se
reže mango.
Vrlo je karakterističnog okusa tipičnog za južno voće, slatkast
je i pomalo citrusan. Kada dovoljno sazre donekle podsjeća na
breskvu, uz lagane note arome kokosa.
Dok je još zelen prilično je bezukusan, a kao prezreli plod vrlo
je sladak i prepun vlakana pa i nije baš savršen doživljaj.
- Kako se reže ananas?
Najbolje vrijeme za konzumaciju je dok je još čvrst, ali ipak već možete osjetiti mekanu pulpu pod prstima pa to može biti idealno vrijeme za pojesti mango.
Ako ste mislili da jednostavan za ljuštenje i sječenje, varate se
jer nije baš tako. Vrlo je jednostavno naučiti kako se reže
mango, ali morate znati postupak.
Možda će vas iznenaditi oblik košpice, koja je neobično velika i
pljosnata.
Ako je mango sočan i zreo, klasičnim ljuštenjem, onako kako
gulite jabuku, možete samo napraviti nered i dodatni posao oko
čišćenja kuhinje!
Dakle, kako se reže mango?
Prvo ga dobro operite pod mlazom vode i osušite ga. Da biste
lakše rukovali plodom, odrežite samo mali dio s dna radi
stabilnosti.
Vodite računa o tome da je koštica velika i plosnata i da se širi
kroz čitav srednji dio ploda. Dvije šire i plosnatije strane su
dio gdje se nalazi najveći dio pulpe pa nožem paralelno
odsijecite ta dva dijela.
Nožem napravite mrežu ovisno od toga koje veličine želite da budu kockice pa zasijecite skroz do kore, ali pazite da je ne presiječete.
Zatim uzmite taj narezani dio i rukama ga izvrnite naopačke. Kockice odvojite nožem ili, ako je mango potpuno sazrio, možete kockice odvojiti prstima. Isto ponovite i s drugom polovicom.
Uske dijelove manga koji su preostali, očistite tako što ćete samo zarezati po rubu uz koru pa nastavite rez dok se unutarnji dio potpuno ne odvoji.
Kako je koštica velika i bijela te uz nju ostane i malo sočnog
dijela, pokušajte ga odvojiti i pojesti. Zatim taj dio odrežite
ukoso od sredine naniže i najbolje, odmah pojedite jer od tog
dijela i onako ne možete napraviti pravilne kockice!
Ako još uvijek niste probali mango, sada kada znate kako oguliti
mango to obavezno napravite!
Možete napraviti i voćne salate i razne poslastice, smoothie ili
sladoled.
Dakle, mogućnosti su neograničene posebno kada znate kako
se reže mango, pa uživajte!