Povrtnjak i radovi u vrtu /

Znate li kako se radi presađivanje povrća?

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Uvijek je bolje i zdravije jesti nešto za što znamo gdje i kako je uzgojeno, pa je najbolje saditi vlastito povrće, a za to je potrebno znati kako se radi presađivanje povrća

28.6.2019.
23:17
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Uz kvalitetu sjemena, kvaliteta presadnica povrća jedan je od uvjeta za postizanje dobrih rezultata kada radite presađivanje povrća. Očvrsnuta zdrava presadnica daje Vam zadovoljstvo svojim početnim brzim i snažnim rastom.

Jedan je od načina uzgoja da se gusto siju (1000 biljaka/m2) i zatim pikiraju na veće razmake. Gusto nikle biljke na početku imaju dosta svjetla. Kasnije se počinju zasjenjivati, bore se za svjetlo pa se naglo izdužuju, postaju nježne i neupotrebljive. Da se to izbjegne, mlade biljke povrtlarica s razvijena dva prava lista, presađuju se ili pikiraju na razmak kocke 5 do 8 cm ili u kontejnere promjera rupa 5-8 cm.
Kad biljke narastu dovoljno započinjemo presađivanje povrća tako što ih ostavimo nekoliko dana bez zalijevanja, da se zemlja zasuši. 
Tada izvadimo razrezanu čašicu, otvorimo je i cijelu biljku bez oštećenja izvadimo iz čašice i posadimo na stalno mjesto. 
To je najbolji način za presađivanje povrća. 
Prije presađivanja povrća gredicu prorahlimo, pognojimo, poravnamo i pokrijemo. 
Najbolji je pokrivač za presadnice svježe pokošena trava, kojom se prekriva cijela gredica u debljini desetak centimetara, no može poslužiti i natrulo sijeno, slama, usitnjeni otpaci od soje ili graha, usitnjena kukuruzovina i si, ali tada sloj ne smije biti deblji od 5 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinom za sađenje razmaknemo pokrivač, napravimo rupu, položimo sadnicu i pritisnemo zemlju uz korijen.  
U dubljenje od klina, koje ne poravnamo, nego u njega ulijevamo vodu prigodom zalijevanja presadnica. Ponovo primaknemo travu biljci, ali pazimo da je ne zatrpamo travom. Nakon 2-3 dana trava požuti i slegne se, a naše presadnice ostaju u zelenim redovima na lijepoj žutosmeđoj podlozi.

Takva gredica u prvi čas nakon presađivanja povrća djeluje neuredno i mnogi zbog toga izbjegavaju pokrivanje. Biljke su zaštićene od jakog sunca jer im zelena trava pravi hladovinu, što ublažava šok presađivanja. Jednim zalijevanjem u Ijedan dana zakorjenjuju se gotovo sve presadnice, čak i u vrijeme suše, a nakon 2 dana takva gredica mnogo ljepše izgleda od gole zemlje s ispucalim “tanjurima” od zalijevanja, plijevljenja, okopavanje je nepotrebno jer je zemlja ispod pokrivača rahla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to nekoliko jednostavnih savjeta za presađivanje povrća.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo