Voćarstvo /

Znate li kako se pravilno radi priprema voćnjaka za zimu?

Image
Foto: www.pixabay.com

Kada se približi zima već je pomalo kasno, stoga se na vrijeme treba pripremiti i saznati kako se pravilno radi priprema voćnjaka za zimu

5.6.2019.
20:11
www.pixabay.com
VOYO logo

Ako niste stručnjak u voćarstvu prije no zima pokuca saznajte sve o tome kako se voćke pripremaju za zimu i kakva je priprema voćnjaka za zimu da bi stabla voća uspješno prebrodila nadolazeću zimu. 
U stablima se tijekom jeseni događa cijeli niz procesa kojima se voćke prilagođavaju periodu mirovanja. 
Praktički to je način na koji voćke same vrše priprema voćnjaka za zimu. Najočitiji primjer takvih promjena je berba plodova i opadanje lišća.

Nakon berbe započinje priprema voćnjaka za zimu, a to su svi radovi u voćnjaku koji imaju za cilj da se stabla što bolje pripreme za prezimljavanje, da se smanji brojnost prezimljujućih oblika štetnika i infekcijski potencijal raznih patogena. 
U opalim plodovima, opalom lišću, ranama na granama i ispod kore prezimljavaju različite forme štetočina i patogena (jaja, larve, lutke, spore, micelij).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prvenstveno treba ukloniti izvore zaraze tako što ćete sve opale plodove koji leže na tlu sakupiti i ukloniti jer privlače glodavce i mnoge štetnike. 

Na stablima se mogu uočiti zaostali plodovi, sasušeni i smežurani koje nazivamo mumificirani plodovi i njih je potrebno ukloniti sa stabla i iz voćnjaka kako ne bi bili izvor zaraze u sljedećoj vegetaciji. 
Pregledajte voćnjak i svako stablo pojedinačno, pa ako uočite upredena gnijezda štetnika i drugih prezimljujućih oblika, i njih je potrebno ukloniti i spaliti. 
Uklonite i opalo lišće, jer i ono može poslužiti kao sklonište za mnoge štetnike, posebno insekte, uzročnike bolesti i njihove prezimljujuće forme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po potrebi kao priprema voćnjaka za zimu radi se i sanacijska rezidba. Ovom rezidbom se sa stabla uklanjaju sve polomljene, suhe, oštećene i zaražene grane. 
Zaražene grane uklonite sve do zdravog tkiva kako bi ste spriječili dalje širenje bolesti kroz drvnu masu. 
Vrši se i dzinfekcija kore stabla te krečenje stabala tijekom listopada i studenog. Ako krečenje nije moguće obaviti tijekom jeseni, alternativa je krečiti ranije u proljeće. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo