Ako niste stručnjak u voćarstvu prije no zima pokuca saznajte sve
o tome kako se voćke pripremaju za zimu i kakva je
priprema voćnjaka za zimu da bi stabla voća
uspješno prebrodila nadolazeću zimu.
U stablima se tijekom jeseni događa cijeli niz procesa kojima se
voćke prilagođavaju periodu mirovanja.
Praktički to je način na koji voćke same vrše priprema voćnjaka
za zimu. Najočitiji primjer takvih promjena je berba plodova i
opadanje lišća.
Nakon berbe započinje priprema voćnjaka za zimu,
a to su svi radovi u voćnjaku koji imaju za cilj da se stabla što
bolje pripreme za prezimljavanje, da se smanji brojnost
prezimljujućih oblika štetnika i infekcijski potencijal raznih
patogena.
U opalim plodovima, opalom lišću, ranama na granama i ispod kore
prezimljavaju različite forme štetočina i patogena (jaja, larve,
lutke, spore, micelij).
Dakle, prvenstveno treba ukloniti izvore zaraze tako što ćete sve opale plodove koji leže na tlu sakupiti i ukloniti jer privlače glodavce i mnoge štetnike.
Na stablima se mogu uočiti zaostali plodovi, sasušeni i smežurani
koje nazivamo mumificirani plodovi i njih je potrebno ukloniti sa
stabla i iz voćnjaka kako ne bi bili izvor zaraze u sljedećoj
vegetaciji.
Pregledajte voćnjak i svako stablo pojedinačno, pa ako uočite
upredena gnijezda štetnika i drugih prezimljujućih oblika, i njih
je potrebno ukloniti i spaliti.
Uklonite i opalo lišće, jer i ono može poslužiti kao sklonište za
mnoge štetnike, posebno insekte, uzročnike bolesti i njihove
prezimljujuće forme.
Po potrebi kao priprema voćnjaka za zimu radi se i
sanacijska rezidba. Ovom rezidbom se sa stabla uklanjaju
sve polomljene, suhe, oštećene i zaražene grane.
Zaražene grane uklonite sve do zdravog tkiva kako bi ste
spriječili dalje širenje bolesti kroz drvnu masu.
Vrši se i dzinfekcija kore stabla te krečenje stabala tijekom
listopada i studenog. Ako krečenje nije moguće obaviti tijekom
jeseni, alternativa je krečiti ranije u proljeće.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!