Voćarstvo / Znate li kako se jede šipak

Image

Šipak spada u voće kojem malo tko može odoljeti. Bogat i pun okus nije jedino što nudi. Šipak je izuzetno zdrav, osobito za crijeva, a kako se jede šipak?

12.1.2020.
7:50
VOYO logo

Šipak zasluženo nosi krunu voćnih poslastica: osim što je ukusan, šipak je i jako zdrav, ali treba znati i kako se čisti te kako se jede šipak .

Šipak ili nar voćke su koje nude pregršt beneficija za zdravlje. Šipak je prepun vitamina koji se bore protiv prehlada, infekcija i bakterija, ali mnogi ga zaboravljaju zbog načina na koji se jede i čisti. Čini se da je šipak ili nar, bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika. Naime, u posljednje vrijeme provedena su mnoga istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije šipka. Posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo čudnog je izgleda i ukusnog, slatkog okusa. Osim toga, šipak krije još mnogo fascinantnih činjenica. 

Dakle, zašto biste trebali jesti šipak i kako se jede šipak?
Ako ste ljubitelj ove pomalo čudne voćke, a ne znate kako ju očistiti, u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se ree i jede šipak.   
Smanjuje mogućnost pretilosti, srčanih oboljenja, vrši prevenciju astme te smanjenje krvnog tlaka. Koristan je za zdravlje probavnog sustava i zbog velike količine vitamina C, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipak je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. Još jedan pozitivan učinak konzumiranja je i antioksidantno djelovanje.
86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine. 

Izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti imunološkog sustava. Samo 1 šalica ananasa, koja ima 82 kalorije, sadrži čak 181% potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje vrijeme za konzumaciju je dok je još čvrst, iako ga je tada teško čistiti, ili kada počne pucanje ovojnice, što umnogome olakšava posao, ali tada ga treba konzumirati što prije zbog opasnosti od zaraze.

Donosimo nekoliko savjeta kako da čišćenje šipka bude jednostavno, bez problema te bez neugodnog curenja i prljanja.
Čišćenje šipka je inače komplicirani postupak od često kojeg 'zakrvavite' cijelu kuhinju, a koji se nakon ovog uputstva o tome kako se jede šipak, zasigurno neće ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čišćenje šipka započnite tako što ćete nožićem zarezati krug oko krune na dva centimetra udaljenosti od iste, ali samo površinski, toliko da možete skinutu odrezanu "kapicu".
Nakon toga istim nježnim postupkom zarežite i po bočnim uzdužnim ispupčenjima. Nakon ovog zarezivanja dobiti ćete šest jednakih šestina šipka koje samo treba rastvoriti, rastaviti i pojesti. 
Nadamo se da ćete nakon ovog trika kako se jede šipak konačno moći češće uživati u svojoj omiljenoj poslastici.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo