Plemka je jednogodišnji izboj s voćke koju želimo
cijepiti.
Plemke za cijepljenje voćaka u proljeće čuvaju se u
rasadnicima, u hladnjačama. To čuvanje mora biti na
temperaturama od 0-3 ºC.
Plemke se mogu čuvati i u hladnjaku u navlaženoj plastičnoj
vrećici.
Ako u voćnjacima imate neku staru voćku koju biste htjeli
sačuvati, ili neku koju biste htjeli precijepiti možete napraviti
cijepljenje voćaka u proljeće.
Neka vam podloga bude biljka na koju želite nacijepiti željenu
sortu, ali to može biti i samonikla biljka u vašem vrtu ili pak
biljka proizvedena u rasadnicima.
Cijepljenje voćaka u proljeće se obavlja
neposredno uz kretanje vegetacije.
Postoji više načina za cijepljenje voćaka u proljeće, a ovdje ćemo objasniti samo četiri osnovna, koja su jednostavna za primjenu.
Cijepljenje pod koru je način koji se najviše upotrebljava kod
precjepljivanja voćaka. Grana koju cijepimo uglavnom je deblja od
naše plemke, a tehnika je vrlo jednostavna. Cjepljarskim nožem
napravite poprečni rez, te sa strane uzdužno razrežite
koru.
Tupu stranu noža upotrijebite da razmaknete koru. Plemku
pripremite tako da ostanu 2-3 pupa, a donju stranu odrežite u
koso.
Tako pripremljenu plemku umetnite pod koru i povežite, pa vrh
plemke i dio rane na poprečnom presjeku obavezno premažite
voćarskim voskom.
Cijepljenje voćaka u proljeće načinom "na
isječak" je vrlo je slično prethodno
opisanom.
Za ovaj način plemku pripremimo tako da s dva reza nožem
napravimo trokutasti klin, a plemku umetnemo u isječak na podlozi
i povežemo.
I ovdje je obavezno vrh plemke i ranu na poprečnom presjeku
premazati voćarskim voskom.
Cijepljenje u raskol je način cijepljenja koji primjenjujemo kada želimo precijepiti već starije stablo, odnosno kad nam je podloga znatno deblja od plemke. Sam način je vrlo jednostavan i obavlja se gotovo isto kao u prethodna dva.
Cijepljenje na jezičac, ili takozvani engleski spoj, je način cijepljenja koji primjenjujemo kada imamo podlogu i plemku jednake debljine. Ovaj način za cijepljenje voćaka u proljeće obično se primjenjuje u rasadnicima. Plemka i podloga se zarežu nožem pod kutom od otprilike 30º, a rez se mora napraviti u jednom pokretu kako bi površina bila potpuno glatka. Malo iznad sredine prereza napravi se jezičak, i na podlozi i na plemki, koje se zatim spoje tako da jezičak podloge i plemke uđu jedan u drugi, povežu se, te vrhovi premažu voćarskim voskom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!